''DO POSLEDNJEG UKRAJINCA'' Sada i zvanično: Amerika šalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijumom, hitno se oglasila MOSKVA!

Autor:

Svet

17.12.2023

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći vredan do 175 miliona dolara za Kijev, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams koja je predmet žustrih rasprava.

''DO POSLEDNJEG UKRAJINCA'' Sada i zvanično: Amerika šalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijumom, hitno se oglasila MOSKVA!

Foto: shutterstock

Pentagon je saopštio da će vojna pomoć, takođe, uključivati protivoklopne sisteme, taktičke sisteme vazdušne navigacije i dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters.

Najava se poklapa sa dolaskom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Kijev, kao gest podrške ukrajinskoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, navela je agencija.    

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je danas "jasnim znakom nečovečnosti" odluku SAD da pošalju municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Očigledno je da je Vašington, opsednut idejom nanošenja strateškog poraza Rusije, spreman da se bori, ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da precrta buduće generacije - navela je ruska ambasada na Telegramu.

Ambasada je navela da je "odluka američke administracije da pošalje municiju s osiromašenim uranijumom Kijevu jasan znak nečovečnosti", preneo je TASS.

- SAD namerno šalju oružje sa neselektivnim efektima. One su potpuno svesne posledica: eksplozije takve municije rezultiraju formiranjem pokretnog radioaktivnog oblaka. Male čestice uranijuma talože se u disajnim putevima, plućima, jednjaku, akumuliraju se u bubrezima i jetri, izazivaju rak i dovode do inhibicije funkcija celog organizma. Dovoljno je da pogledamo 'uranijumski otisak' Amerikanaca u Iraku i na Balkanu, gde su hiljade civila" patile od onkoloških bolesti - saopštila je ruska ambasada.

Diplomatsko predstavništvo Moskve u Vašingtonu takođe smatra da se snabdevanjem ukrajinskih vlasti takvom municijom, SAD "upuštaju u samozavaravanje, odbijajući da prihvate poraz takozvane kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga".

Upotreba naoružanja s osiromašenim uranijumom predmet je žestoke rasprave, a protivnici poput međunarodne koalicije za zabranu takvog oružja tvrde da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranijuma, uključujući rak i mane kod novorođenčadi. 

Osiromašeni uranijum je nusproizvod obogaćivanja uranijuma, a koristi se za municiju zato što mu njegova velika gustoća omogućava da s lakoćom probija zaštitni sloj ciljanog oružja.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala municiju s osiromašenim uranijumom, ovo će biti prva američka pošiljka te će verovatno izazvati kontroverze. 

Pentagon je to objavio nakon ranije odluke Vašingtona da Ukrajini pošalje kasetnu municiju takođe velike opasnosti za civile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading