HAMAS NIKAD POPULARNIJI MEĐU PALESTINCIMA: Većina podržava RAT, podrška predsedniku Abasu pala na najnižu tačku

Autor:

Svet

15.12.2023

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamasova popularnost je blago porasla od napada na Izrael 7. oktobra.

HAMAS NIKAD POPULARNIJI MEĐU PALESTINCIMA: Većina podržava RAT, podrška predsedniku Abasu pala na najnižu tačku

Foto: Twitter/printscreen/@TbaFun

Anketa među stanovnicima Zapadne obale i Pojasa Gaze pokazuje da većina palestinskog stanovništva vidi oružanu borbu kao najefikasniji način za postizanje nezavisne države.

Iako još uvek ispod pedeset posto, ogromna većina Palestinaca smatra da je vojna kampanja Izraela u pojasu Gaze ratni zločin, a samo manjina stanovništva veruje da će se Sjedinjene Države ili zapadnoevropske zemlje suočiti sa njima.

Ovi rezultati su takođe dobijeni iz detaljnog istraživanja javnog mnjenja među palestinskim stanovništvom koje je sproveo Palestinski centar za politička istraživanja (PCPSR). Organizacija sa sjedištem u Ramali ispitala je uzorak od 1.231 osobe o različitim mišljenjima vezanim i za trenutni sukob i za širi kontekst.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Ogromna većina Palestinaca smatra da je oružana borba protiv izraelske vlade najefikasniji način za postizanje „palestinskih ciljeva“. Istraživanje ovo mišljenje delimično ocenjuje kao reakciju na napade jevrejskih ekstremista na Zapadnoj obali.

Ogromna većina Palestinaca je takođe ubeđena da je cilj izraelske vojne operacije u pojasu Gaze potpuno opustošenje teritorije i ubijanje ili proterivanje stanovništva.

Podrška Abasu opada

Postoji duboko nepoverenje u palestinske vlasti na čelu sa Mahmudom Abasom (koje delimično upravljaju Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom) da bi mogle da urade bilo šta značajno za Palestince. Partija Fatah koju predvodi Abas ima podršku samo oko 17 odsto palestinskog stanovništva, a taj udeo je nedavno opao.

Uverenje da će rešenje o dve države (tj. stvaranje nezavisne i međunarodno priznate države Palestine) biti sprovedeno u dogledno vreme je neznatno poraslo, ali je i dalje na nivou od samo 34 odsto.

Sa međunarodne tačke gledišta, vrlo mali broj Palestinaca veruje da bi im SAD ili evropske zemlje mogle nekako pomoći. S druge strane, većina stanovništva smatra da ove zemlje pomažu Izraelu u činjenju ratnih zločina u Pojasu Gaze. Od okolnih zemalja, Palestinci najviše nade polažu u Jemen i Katar, navodi Klix.ba.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading