IMA SE, MOŽE SE, A VI VRAPČIĆI LOMITE SVOJA KRILA! Verovali ili ne: Ovako princ od Arabije prevozi svoje sokolove do daleke destinacije! (FOTO)

Autor:

Svet

14.12.2023

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan pripadnik kraljevske porodice sa Bliskog istoka je podigao putovanje za svoje krilate ljubimce na viši nivo.

IMA SE, MOŽE SE, A VI VRAPČIĆI LOMITE SVOJA KRILA! Verovali ili ne: Ovako princ od Arabije prevozi svoje sokolove do daleke destinacije! (FOTO)

Foto: shutterstock

Da je ptica soko statusni simbol, a sokolarstvo odvajkada velika pasija u arapskim zemljama nije nepoznanica. Osim toga, ova grabljivica nesvakidašnje lepote je nacionalni simbol Saudijske Arabije. Zato ne treba da čudi potez jednog pripadnika kraljevske porodice koji svedoči koliko mu znače njegovi ljubimci, poznati i kao simboli hrabrosti i snage.

 

 

Naime, kako se može videti na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama jedan saudijski princ je podigao stvari na viši nivo, te je za svoje ptičje leteće pratioce navodno kupio pojedinačna sedišta za svakog od svojih osamdeset sokolova.

Prevoz sokola na Bliskom istoku je prilično uobičajena praksa. Obuka ptica za lov, praktikuje se na na Arabijskom poluostrvu hiljadama godina i još uvek je popularna zabava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i okolnim zemljama.

Republika

Foto: shutterstock

 

U UAE sokoli mogu da dobiju sopstvene pasoše što im omogućava da putuju u Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju, Pakistan, Maroko i Siriju. Putna isprava važi tri godine.

I na grbu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i na mnogim drugim grbovima ili zastavama arapskih republika, nalazi se zlatni soko, poznat kao jastreb Kuraiš, iz plemena kojem je pripadao i prorok Muhamed. Široko se koristi u arapskom svetu.

Takođe je nacionalna ptica UAE, te predstavlja kulturu i tradiciju u srcima pustinjskog naroda. Snažna, neustrašiva, brza i okretna, ova grabljivica ima sve karakteristike koje su nekada bile potrebne za opstanak u ovim surovim klimatskim krajevima, a koristi se i kao simbol, ali i kao atrakcija na mnogim dešavanjima i svetkovinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading