DANAS JE DAN ODLUKE ZA UKRAJINU: Od OVOG čoveka zavisi budućnost Zelenskog i čitave države

Autor:

Svet

14.12.2023

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je ispunila šest od sedam preduslova za početak pregovora sa Evropskom unijom. Ipak, jedna država to osporava i preti danas vetom

DANAS JE DAN ODLUKE ZA UKRAJINU: Od OVOG čoveka zavisi budućnost Zelenskog i čitave države

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina će danas dobiti odgovor na najvažnije pitanje 21. veka - da li će ući u pristupne pregovore sa Evropskom unijom ili će je lider Mađarske Viktor Orban, kako je to više puta najavljivao, sprečiti da se pridruži "kremu" Starog kontinenta.

Simboličan poziv Ukrajini da započne zvanične pregovore sa EU na vrhu je dnevnog reda Samita koji počinje danas, a na kojem bi trebalo da dobiju pomoć od 54 milijarde evra iz fondova EU.

Mađarski premijer Viktor Orban neće da čuje za to. Dosad se snažno opirao davanju bilo kakve pomoći Ukrajini, te ga je zbog svega toga predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pre nekoliko dana na inauguraciji predsednika Argentine Havijera Mileija "streljao pogledom".

- Mi smo glas zdravog razuma u Evropi - rekao je Orban u mađarskom parlamentu uoči samita.

Republika

Foto: Tanjug/ap

 

- Rat, korupcija, veliki poljoprivredni sektor i loše postupanje s mađarskom manjinom diskvalifikuju Ukrajinu od skorog pridruživanja EU - dodao je on.

Mađarski prigovori prete da će lošu nedelju za Ukrajinu učiniti još gorom.

Poseta Volodimira Zelenskog Vašingtonu nije uspela da osigura 61 milijardu dolara američkih vojnih sredstava. Blokirali su ih republikanski zastupnici.

Zelenskom je očajnički potreban napredak na samitu EU.

- Bili smo vrlo konstruktivni. Učinili smo apsolutno sve, ispunili smo preporuke Evropske unije - gotovo je zakukao Zelenski.

Evropska komisija je sugesirala da je sada ispunjeno šest od sedam preduslova za početak službenih pregovora o pristupanju, što jedino Mađarska osporava i preti danas vetom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading