ODJEKUJU EKSPLOZIJE! Lansirane rakete ka američkoj ambasadi u Bagdadu! POGLEDAJTE PRVE SNIMKE! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.12.2023

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na američke snage u vojnim bazama u Iraku i Siriji izvršeno je više od 70 napada od sredine oktobra, ali diplomatske misije su bile pošteđene.

ODJEKUJU EKSPLOZIJE! Lansirane rakete ka američkoj ambasadi u Bagdadu! POGLEDAJTE PRVE SNIMKE! (VIDEO)

Foto: Printscreen X @LadoNoticias

U petak u zoru, američka ambasada u Bagdadu bila je meta napada kada su najmanje tri rakete ispaljene ka njenom pravcu. Zvaničnik iranske bezbednosti preneo je da su rakete sletele na periferiju okruga u kojem se nalaze vladine i diplomatske zgrade.

 

 

Na video snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama mogu se videti eksplozije u blizini ambasade, praćene zvucima sirena za opasnost.

Portparol ambasade nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar. Nije jasno da li su bili aktivirani PVO sistemi ambasade i da li je pričinjena šteta.

Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za jutrošnji napad na američku ambasadu.

 

 

Na američke snage u vojnim bazama u Iraku i Siriji izvršeno je više od 70 napada od sredine oktobra, a diplomatske misije su bile pošteđene.

Savezničke snage pod vođstvom Amerike napale su Irak 2003. godine da bi svrgnule predsednika Sadama Huseina pod izgovorom da žele da unište oružje za masovno uništenje.

Ispostavilo se da takvo oružje Irak nema.

 

 

Tadašnji američki predsednik Džordž Buš obećao je „slobodan i miran Irak", ali umesto takvog Iraka počeo je krvav obračun, pre svega sa ekstremističkim grupama.

Američke borbene trupe su se na kraju povukle 2011.

Međutim, vratile su se na zahtev iračke vlade tri godine kasnije, kada su ekstremisti Islamske države zauzeli značajne delove teritorije.

Posle vojnog poraza Islamske države u Iraku krajem 2017. godine, američke snage ostale su da pomognu u sprečavanju ponovnog oživljavanja grupe.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading