Širom Italije održani protesti i bdenja protiv nasilja nad ženama

Autor: Tanjug

Svet

25.11.2023

23:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u petak je ponovno obećala da će borba protiv nasilja nad ženama biti nastavljena i da se ponosi odlukom parlamenta.

Širom Italije održani protesti i bdenja protiv nasilja nad ženama

Foto: pixabay.com

Protesti i bdenja održani su danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama širom Italije, koja je zgrožena smrću 22-godišnje studentkinje Đulije Čeketin koju je ubio bivši dečko Filip Tureto zadavši joj najmanje 20 ubodnih rana.

U Rimu se je održan protest u organizaciji feminističkog pokreta "Jedna od nas", a različite manifestacije održane su i u Milanu, Torinu, Đenovi, Bolonji, Firenci, Bariju, Napulju i Palermu, prenela je Ansa.

- Vi ste budućnost i svako od vas pokušava da poboljša ono što nedostaje na svim nivoima, od nastavnika do studenata i roditelja, učitelja - rekao je Đino Čeketin, Đulijin otac juče u govoru stotinama okupljenih studenata koji su na Univerzitetu u Padovi, gde je njegova kćerka studirala, prisustvovali otkrivanju crvene klupe u spomen ženama žrtvama nasilja.

On je poručio sudentima da možda razmenom ideja zajedno mogu da pronađu način za iskorenjavanje nasilja, posebno nasilja nad ženama. 

- Danas smo ovde za Đuliju ... želim da svako od vas promisli svakog dana šta može da učini da poboljša naše živote i živote naših voljenih, naših suseda, prijatelja, a iznad svega žena - rekao je Čeketin.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u petak je ponovno obećala da će borba protiv nasilja nad ženama biti nastavljena i da se ponosi odlukom parlamenta. 

Senat je u sredu jednoglasno sa 157 glasova podržao vladin predlog zakona o borbi protiv nasilja nad ženama.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je u Italiji ubijeno 106 žena, od kojih su njih 55 navodno bile žrtve partnera ili bivšeg partnera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading