PRETUŽNO! Izrael će NA GROBLJIMA zakopati stotine automobila u kojima su stradale žrtve Hamasa - evo zašto

Autor:

Svet

23.11.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael se suočava sa neobičnim izazovom nakon masakra u kojem su mnogi izgubili život 7. oktobra, kada su pripadnici Hamasa upali u Kibuce, ubijali i otimali civile. Zbog nedostatka delova tela i ostataka mnogih žrtava, ZAKA-Tel Aviv, jedinica za hitne slučajeve, preporučila je zakopavanje automobila u kojima su stradali.

PRETUŽNO! Izrael će NA GROBLJIMA zakopati stotine automobila u kojima su stradale žrtve Hamasa - evo zašto

Foto: Republika

Ova organizacija, koja služi u više od 21 grada širom zemlje sa hiljadama volontera, predstavlja civilno proširenje izraelskih službi za hitne slučajeve. Jedna od jedinica ZAKA-e posvećena je obezbeđivanju "dostojanstva u smrti", posebno u situacijama iznenadnog ili neočekivanog gubitka.

Prema izveštaju N12, nakon intenzivnih napora, organizacija je zaključila da ne može locirati ili očistiti sve ostatke žrtava u vozilima, koja su često bila kontaminirana pepeo ili krvlju, čineći potpuno čišćenje nemogućim. Stotine takvih vozila će, prema odluci, biti zakopane na jevrejskim grobljima širom Izraela, što predstavlja prvi takav slučaj u istoriji zemlje.

Portparol ZAKA-Tel Aviva, Izrael Hasid, istakao je da je rabinski autoritet ZAKA-e, rabin Jakov Roza, pokrenuo kritično pitanje o odlaganju vozila nakon čišćenja. Ova inicijativa, koja zahteva odobrenje Glavnog rabinata ili Ministarstva verskih službi, ima za cilj očuvanje svetosti pokojnika, dok se kontaminirana vozila smeštaju u određene grobne jame, slično postupku tretiranja značajnih nalaza u velikim tragedijama.

Hasid naglašava da iznad ovih parcela neće biti nadgrobnih spomenika, niti će vozila biti sahranjena na tradicionalnim grobljima. Očekuje se da će država izgraditi određene spomenike kako bi obeležila ova grobna mesta. Hasid dodaje da se automobili mogu usitniti pre zakopavanja kako bi se uštedeo prostor i postupak učinio ekološki prihvatljivijim.

Ova neobična inicijativa nailazi na podršku ožalošćenih porodica, koje razumeju da će pepeo ili krv njihovih najmilijih na ovaj način pronaći poslednje počivalište, dok se stvara jedinstveni spomenik koji će, kako se veruje, pružiti utehu onima koji nisu sigurni gde se nalaze njihovi najmiliji. Konačna odluka o ovom pitanju očekuje se u narednim danima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading