TURSKI LIST OTKRIVA: Niz nelogičnosti prilikom pogibije iranskog predsednika (VIDEO)

Autor:

Svet

21.05.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski predsednik biće sahranjen 23. maja u njegovom rodnom gradu Mešhedu.

TURSKI LIST OTKRIVA: Niz nelogičnosti prilikom pogibije iranskog predsednika (VIDEO)

Foto: Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Turski list "Turkije" analizirao je helikoptersku katastrofu u kojoj je poginuo iranski predsednik, Ebrahim Raisi, i došao do zaključka da u toj situaciji postoji niz nelogičnosti.

Jedno od pitanja je i zašto predsednik nije putovao ruskim, već američkim helikopterom starim 30 godina.

Iako su mediji u početku pisali da je Raisi tog kobnog dana leteo ruskim helikopterom Mi-171, kasnije se ipak utvrdilo da je reč o helikopteru Bel-212 američke proizvodnje. Iranske vlasti su saopštile da je preliminarni uzrok pada letelice tehnički kvar i teški vremenski uslovi.

- Obično su za putovanja Raisija birani ruski modeli helikoptera, dok je za putovanje u Tabriz prednost data američkom helikopteru, proizvedenom pre 30 godina. Još jedan važan detalj: ranije su piloti bili iz redova Korpusa čuvara islamske revolucije, a ovog puta iz redova vojske - piše „Turkije“, pozivajući se na izvor iz iranskih bezbednosnih organa.

Helikopter je takođe bio opremljen sa tri različita sistema za praćenje, uključujući standardni GPRS i transpondere, ali, uprkos tome, bilo je poteškoća sa utvrđivanjem lokacije helikoptera. Turske vlasti su saopštile da nisu zabeležili signale od helikoptera, pošto je sistem bio ili isključen ili uopšte nije postojao.

Iranski izvor takođe je rekao da je neposredno pre poletanja bilo i izmena vezano za putnike.

- U helikopteru № 2 trebalo je da putuju zajedno ministar spoljnih poslova, Abdolahijan, i gradonačelnik Tabriza, Malik Rahmeti, ali u poslednji momenat sa njima je smešten i imam Tabriza Muhamed el Hašem - piše "Turkije".

Iranski predsednik biće sahranjen 23. maja u njegovom rodnom gradu Mešhedu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading