NOVA PRAVILA ZA KUPCE OD 1.JANUARA! Za veči broj proizvoda plaća će se KAUCIJA

Autor:

Svet

22.11.2023

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova pravila za kupce u Nemačkoj uvode promene u vezi sa povratnom ambalažom.

NOVA PRAVILA ZA KUPCE OD 1.JANUARA! Za veči broj proizvoda plaća će se KAUCIJA

Foto: www.profimedia.rs, shutterstock

Prema informacijama koje su objavili nemački mediji, od 1. januara će biti povećan broj proizvoda za koje će biti potrebno platiti kauciju na ambalažu. Ova nova uredba posebno se odnosi na pića koja sadrže mleko u udelu od najmanje 50 odsto, kao i na jogurt i kefir koji se prodaju u plastičnim flašama.

Prema novim pravilima, kupci će morati da plate kauciju na ambalažu za ove proizvode, a mogućnost povraćaja novca će imati kada vrate ambalažu u prodavnicu ili u specijalne prodavnice koje se bave prikupljanjem ambalaže za reciklažu. Ukoliko kupci ne vrate ambalažu, novac neće biti vraćen.

Ova mera je uvedena sa ciljem da se smanji količina plastičnog otpada i podstakne reciklaža. Prema istraživanjima, samo u Nemačkoj se godišnje proizvede oko 5 milijardi plastičnih flaša, od kojih se veliki broj baca na deponije.

Takođe, nova uredba će uticati i na proizvođače koji će morati da se prilagode novim pravilima i da obezbede odgovarajuću ambalažu za svoje proizvode. Ovo će, svakako, uticati i na cene proizvoda, ali se očekuje da će dugoročno doprineti zaštiti životne sredine.

Kako navodi "Feniks magazin", nova pravila su deo sve većih napora Nemačke da se smanji količina otpada i da se promoviše održiva potrošnja. Ova zemlja se već ističe kao lider u oblasti reciklaže i zaštite životne sredine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading