OTKRIVAMO ŠTA SU "BABA JAGE"? Eksplodiraju po ruskim položajima? Otkriće zbunilo ceo svet

Autor:

Svet

22.11.2023

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U proteklih nekoliko meseci, na Telegram kanalima se svakodnevno pojavljuju vesti o uspešnim napadima ili obaranjima napadnih dronova u Ukrajini.

OTKRIVAMO ŠTA SU "BABA JAGE"? Eksplodiraju po ruskim položajima? Otkriće zbunilo ceo svet

Foto: PRintskrin: Twitter

 Naime, pojavila se informacija da su vojnici u Ukrajinskoj oblasti uspešno oborili dron Baba Jaga, koji je nosio 20 kg plastičnog eksploziva i satelit Starlink. Ovaj dron je poznat kao poljoprivredni dron koji je prepravljen za vojnu upotrebu i može da nosi do četiri mine kalibra 82 mm.

Uprkos ruskom napadu, ukrajinski Generalštab oružanih snaga, Ministarstvo za digitalnu transformaciju i Predsednička platforma za prikupljanje sredstava UNITED24 su zajedno sa Svetskim kongresom Ukrajine (UWC) počeli rad na projektu "Armija dronova". Memorandum o saradnji za podršku UNITED24 platformi za prikupljanje sredstava za ovaj projekat je potpisan u julu 2022. godine. Planirano je da se prikupe sredstva za nabavku 200 profesionalnih bespilotnih sistema za izviđanje iz vazduha, koji bi bili raspoređeni u prve tri linije fronta.

 

 


Kako je "Armija dronova" jačala, sve više se prelazilo na napadačke bespilotne letilice, a ustanovljeno je da su za ovakve misije idealni civilni, poljoprivredni dronovi. Oni imaju veliku nosivost, dobru navigaciju i autonomnost rada, a uglavnom se radi o heksokopterima velikih dimenzija, male brzine i visine leta. Ukrajinci su se uglavnom opredelili za DJI Agras T10, T16, T30 i T40, DJI Phantom 4 RTK, P4 Multispectral, Reactive Drone Agric RDE616 i RDE616T (PROF) kompanije „Reactive Drone“ sa poslovnicama u Rumuniji, Mađarskoj, Moldaviji, kao i za kineske dronove XAG (Xaircraft, Guangzhou). Ovi dronovi su neznatno modifikovani i osposobljeni za nošenje eksploziva ili municije mase 40-50 kg, odnosno, 4-6 malih bombi ili omiljenih minobacačkih mina 82 mm.

 

 

 

 


Timovi su formirani pri svakoj kopnenoj jedinici ukrajinske vojske, gde su komandir, operater i "bombarder" zaduženi za napade adaptiranim poljoprivrednim dronovima. Napadi se uglavnom izvode noću, kada su dronovi manje uočljivi. Oni se navode na visini od 30 metara i brzinom od 40 km/h, a zbog buke benzinskih motora i udara eksploziva ili mina, Rusi su ih prozvali "Baba-Jagama".

 

 

 

 


Iako postoje i "nečujni" dronovi sa ultrazvučnim i jonskim motorima, poput Undefined Technologies sa jonskim pogonom "Silent Ventusy" koji ima šum ispod 75 dB, oni su previše sofisticirani i skupi za ovakve jednostavne udare po ruskim vozilima, skladištima i borbenim položajima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
5okt zločin bez kazne

22.11.2023 20:57

Al Gardian?