ŠOK IZJAVE BORELJA I RASMUSENA: Ukrajina neće moću da pobedi, Kijev da se pridruži NATO bez teritorija koje kontroliše Rusija! Oglasila se i Zaharova!

Autor:

Svet

11.11.2023

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju u bliskoj budućnosti, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

ŠOK IZJAVE BORELJA I RASMUSENA: Ukrajina neće moću da pobedi, Kijev da se pridruži NATO bez teritorija koje kontroliše Rusija! Oglasila se i Zaharova!

Foto: Tanjug/AP

- Imamo mnogo problema. Evropa se suočila s dvostrukim iskušenjem. Kao prvo, Ukrajina, gde su pobeda nad Rusijom ne očekuje u bliskoj budućnosti - rekao je Borelj na kongresu Partije evropskih socijalista.

Kao drugi izazov Borelj je označio situaciju na Bliskom istoku, koja je, prema njegovim rečima, posledica „političke i moralne propasti međunarodne zajednice“.

Borelj je istakao da zemlje Evropske unije treba da budu spremne da Ukrajini nadomeste pomoć koju su joj do sada pružale Sjedinjene Američke Države, a koja bi mogla da bude smanjena.

- Evropljani, koji imaju neophodna sredstva, moraju biti spremni da nastave da pružaju podršku Ukrajini i da preuzmu obavezu od SAD, jer će njihova podrška, po svoj prilici, biti smanjena - izjavio je Borelj.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom Boreljove izjave navela da bi to moglo da znači da je "Evropska unija zvanično uračunala pobedu Rusije".

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Rasmusen: Ukrajina da se pridruži NATO-u bez teritorija koje je okupirala Rusija

 Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izneo je predlog da se Ukrajina pridruži toj vojnoj alijansi bez teritorija koje je okupirala Rusija, jer bi, kako je rekao delimično članstvo Ukrajine poslalo poruku Rusiji da ne može da spreči ulazak Ukrajine u NATO. Rasmusen, danski političar koji je bio generalni sekretar NATO-a u periodu od 2009. do 2014. godine, insistirao je da plan za delimično članstvo Ukrajine ne bi simbolizovao zamrzavanje sukoba, već bi umesto toga bio izraz odlučnosti da Rusija ne može da spreči da se Ukrajina pridruži zapadnom vojnom savezu, prenosi londonski "Gardijan".

Rasmusen je rekao da se pitanje članstva Ukrajine u NATO ne može ponovo odlagati za sledeće godine.

"Došlo je vreme da se učini sledeći korak i uputi poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u. Potrebna nam je nova evropska bezbednosna arhitektura u kojoj je Ukrajina u srcu NATO-a. Isključivanjem teritorije koju drži Rusija iz NATO-a, smanjila bi se opasnost od sukoba između Rusije i NATO-a", ukazao je Rasmusen.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading