PUTINOV SAVEZNIK OBRUKAO EVROPSKU UNIJU: Ukrajinci u šoku, evo šta je uradila Severna Koreja za Rusiju!

Autor:

Svet

04.11.2023

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kim Džong Un ispunio je obećanje dato predsedniku Rusije, što se ne može reći za Evropu prema Ukrajini

PUTINOV SAVEZNIK OBRUKAO EVROPSKU UNIJU: Ukrajinci u šoku, evo šta je uradila Severna Koreja za Rusiju!

Foto: Tanjug/AP

Šta je obećao, to je i ispunio.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un isporučio je Rusiji milion granata. Severna Koreja je, preciznije, od početka avgusta izvezla 10 pošiljki oružja, među kojima su i protivvazduhoplovne i balističke rakete kratkog dometa.

Ove pošiljke potpuno su deprimirale ionako posustajuću Ukrajinu u ratu, pošto njen predsednik Volodimir Zelenski i državni vrh nedeljama unazad kritikuju Evropu i SAD zbog manjka podrške usled novog sukoba u Izraelu.

Evropska unija obećala je Ukrajini da će je snabdeti sa jednakim isporukama oružja kao što je dobila Rusija od Severne Koreje, ali to se nije dogodilo. Štaviše, ni približno toliko Ukrajina nije dobila u poslednjih nekoliko meseci.

- Obećanje koje smo dali Ukrajini, to je sada iza nas - rekla je estonska premijerka Kaja Kalas koja je prva predložila ovaj tempo i količinu isporuke.

Trevor Tejlor sa Kraljevskog instituta za odbrambene i bezbednosne studije u Londonu rekao je da Severna Koreja vodi ratnu ekonomiju koju Evropa nema.

Ukrajinu je dodatno poljuljala i onespokojila nesmotrena izjava italijanske premijerke Đorđe Meloni koja je izjavila da je Evropa umorna sa svih strana od rata u Ukrajini.

- Blizu smo trenutka u kojem će svi shvatiti da nam treba izlaz - dodala je Meloni u neformalnom razgovoru koji je očito snimljen.

Ivana Klimpuš-Kinkadze, zastupnica Ukrajine u Evropskoj uniji oštro je reagovala na ove reči Melonijeve.

- Evropa bi trebalo da je umorna od Rusije, a ne od Ukrajine. Kad bi Ukrajina izgubila rat, to bi bio poraz slobodnog sveta, ne samo Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading