PAROLA, SNAĐI SE! Rusi i Ukrajinci ostaju bez delova za smrtonosne dronove, a nećete verovati GDE IH KUPUJU

Autor:

Svet

29.10.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dronovi su odigrali veliku ulogu u borbi obeju zemalja otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022., a korišćeni i su za izviđanje i gađanje ciljeva

PAROLA, SNAĐI SE! Rusi i Ukrajinci ostaju bez delova za smrtonosne dronove, a nećete verovati GDE IH KUPUJU

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Rusija proizvodi bespilotne letelice koristeći motore kupljene preko kineskog e-trgovačkog diva AliExpressa, rekao je Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

- Imamo ostatke letelica i znamo šta neprijatelj koristi da ih napravi. Motori su zapravo kupljeni na AliExpressu i evo kako ih koriste - rekao je Ihnat, piše ukrajinski list Pravda.

Dronovi su odigrali veliku ulogu u borbi obeju zemalja otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022., a korišćeni i su za izviđanje i gađanje ciljeva.

Ipak, obe strane imaju ograničenja u nabavljanju delova dronovima, kao i nabavci rezervnih delova.

Ukrajina često koristi one namenjene za civilnu upotrebu, obično nabavljene putem crowdfundinga. Rusija je pak ograničena u tome gde ih može kupiti zbog međunarodnih sankcija.

Ihnat je rekao da im je već poznato to da Rusija koristi improvizovane bespilotne letelice.

- Ovo nije prvi put da je njihova letelica napravljena od jednostavnih i jeftinih materijala i lansirana na našu zemlju.

Upozorio je da su one još pretnja Ukrajini.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, Rusija i Ukrajina nastoje da osiguraju dronove i delove iz Kine iako Kinezi ograničavaju njihov izvoz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading