PANIKA U NATO ZBOG PUTINOVE "ALABUGE": Rusi napravili ZVER, Britanci tvrde da je OPASNIJA I GORA od nuklearne bombe!

Autor:

Svet

30.10.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je postala predmet intenzivne pažnje zapadne štampe zbog razvoja jedinstvenog perspektivnog elektromagnetnog kompleksa po imenu "Alabuga".

PANIKA U NATO ZBOG PUTINOVE "ALABUGE": Rusi napravili ZVER,  Britanci tvrde da je OPASNIJA I GORA od nuklearne bombe!

Foto: Tanjug/AP, printscreen/youtube.com/The Sun

Vladimir Putin

Ova tehnologija je postala posebno značajna nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin, na Svetskom ekonomskom forumu u Vladivostoku, najavio rad na oružju zasnovanom na novim fizičkim principima. Putin je naglasio da će ovakvo oružje u budućnosti garantovati bezbednost svake zemlje.

"Alabuga" je izazvala interesovanje i radoznalost među novinarima, posebno nakon što je britanski tabloid "Dejli Star" tvrdio da su sposobnosti ovog kompleksa razornije od nuklearne bombe. Šef NATO-a, Jens Stoltenberg, reagovao je pozivajući Moskvu da obustavi razvoj ovog oružja, tvrdeći da bi takav kompleks omogućio svakoj državi neospornu vojnu nadmoć, čak i nad nuklearnim arsenalom NATO-a.

Razvoj "Alabuge" započet je 2011–2012. godine, fokusirajući se na elektronsko naoružanje i njegov uticaj na neprijateljsku opremu, omogućavajući njen potpuni otkaz putem visokopreciznog elektromagnetnog zračenja. Ovaj kompleks koristi specijalnu municiju koja izaziva elektromagnetne impulse, oštećujući komunikacionu opremu i uzrokujući kratke spojeve u električnim i elektronskim sistemima na malom području, u radijusu od tri do pet kilometara.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Glavna svrha "Alabuge" je informaciona komponenta, usmerena protiv sistema borbenog upravljanja, izviđačkih i komunikacionih sistema. Postoje slični kompleksi razvijeni u SAD-u i Izraelu, kao što je izraelski sistem "Scorpius" koji omogućava ometanje neprijateljskih raketa, aviona i dronova putem visokopreciznih snopova energije.

Međutim, ključno pitanje koje ostaje nerešeno je izbor nosača za ovu specijalnu municiju. Rad se trenutno fokusira na pronalaženje odgovarajućeg nosača koji će moći sigurno isporučiti ovu tehnologiju do odredišta, obazirući se na potencijalno otkrivanje velikih projektila od strane neprijateljskih sistema protivraketne odbrane.

Ukratko, "Alabuga" predstavlja revolucionarnu tehnologiju koja bi mogla promeniti dinamiku savremenog ratovanja, pružajući Rusiji mogućnost da ošteti ili onesposobi neprijateljsku opremu i komunikacione sisteme na ograničenom području. Međutim, očekuje se dalji razvoj ove tehnologije kako bi se rešila pitanja vezana za nosače i preciznost isporuke, pre nego što postane operativna naoružanja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading