VEŽBA KOJE SE TREBA PLAŠITI? RUSKA VOJSKA SPREMNA DA ODGOVORI NA NUKLEARNI UDAR: Putin naredio povlačenje iz VAŽNOG sporazuma! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.10.2023

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državna televizija je prikazala Putina kako upravlja vežbom, a evo šta ona znači.

VEŽBA KOJE SE TREBA PLAŠITI? RUSKA VOJSKA SPREMNA DA ODGOVORI NA NUKLEARNI UDAR: Putin naredio povlačenje iz VAŽNOG sporazuma! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, printscreen/youtube.com/The Sun

Vladimir Putin

Ruska vojska izvela je simulirani nuklearni udar u vežbi koju je nadgledao predsednik Vladimir Putin, nekoliko sati nakon što je gornji dom parlamenta izglasao da se ukine ratifikacija sporazuma o globalnoj zabrani nuklearnog testiranja.

Predlog zakona o okončanju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova, koji je prošle nedelje odobren u donjem domu, sada će biti poslat Putinu na konačno odobrenje.

Putin je rekao da bi opoziv ruske ratifikacije iz 2000. godine „odrazio“ stav SAD, koje su potpisale, ali nisu ratifikovale zabranu nuklearnog testiranja.

Državna televizija je prikazala Putina kako upravlja vežbom putem video poziva sa najvišim vojnim zvaničnicima.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je svrha vežbi vežbanje „masovnog nuklearnog udara sa strateškim ofanzivnim snagama kao odgovor na nuklearni udar neprijatelja“.

Iako se slične vežbe održavaju svake jeseni, Šojguovi komentari došli su usred rastućih tenzija između Rusije i Zapada zbog borbi u Ukrajini.

Sporazum o zabrani testiranja, usvojen 1996. godine, zabranjuje sve nuklearne eksplozije bilo gde u svetu, ali ugovor nikada nije u potpunosti sproveden. Sporazum tek treba da ratifikuju Kina, Indija, Pakistan, Severna Koreja, Izrael, Iran i Egipat.

Postoji široko rasprostranjena zabrinutost da bi Rusija mogla da nastavi sa nuklearnim probama kako bi pokušala da obeshrabri Zapad da nastavi da nudi vojnu podršku Ukrajini. Mnogi ruski “ratni jastrebovi” su govorili u prilog nastavka testiranja.

Putin je primetio da, iako neki stručnjaci tvrde da je neophodno sprovesti nuklearne testove, on još nije formirao mišljenje o tom pitanju.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je ranije ovog meseca da će Moskva nastaviti da poštuje zabranu i da će nastaviti nuklearne testove samo ako to prvi uradi Vašington.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading