TEKTONSKA PROMENA! LATINOAMERIKANCI PREUZIMAJU TEKSAS: Demografski PREOKRET, belci više NISU VEĆINA! Nekada je ova država pripadala MEKSIKU

Autor:

Svet

25.10.2023

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema novom popisu stanovništva iz juna ove godine, Latinoamerikanci su postali najbrojnija populacija u Teksasu, čineći 40,2% stanovništva, dok belci čine oko 39,8%.

TEKTONSKA PROMENA! LATINOAMERIKANCI PREUZIMAJU TEKSAS: Demografski PREOKRET, belci više NISU VEĆINA! Nekada je ova država pripadala MEKSIKU

Foto: Tanjug/AP

Ovo potvrđuje podatke iz 2022. godine kada su Latinoamerikanci prvi put preuzeli vođstvo po brojnosti u Teksasu, gde su belci bili većinsko stanovništvo od 1850. godine.

Demograf Lojd Poter objašnjava da je ova promena očekivana jer je latinoamerička populacija mlađa u odnosu na ostale etničke grupe, a mlađa populacija ima veću verovatnoću da će imati više dece. Pored toga, Latinoamerikanci su i najveća migrantska grupa u Teksasu.

Profesorka političkih nauka sa Univerziteta Teksasa u San Antoniju, Šeron Navaro, ističe da Latinoamerikanci sada glasaju rukovodeći se svojim problemima koji su isti kao i kod većinske populacije - posao, ekonomija, obrazovanje, zdravstvena zaštita. Ona naglašava da dugoročno, nedostatak dovoljno edukovane radne snage za poslove u budućnosti može uticati na stanje u Teksasu. Brojke pokazuju da 95% punoletnih belaca i oko 70% Latinoamerikanaca ima najmanje završenu srednju školu. Navaro ističe da Latinoamerikanci mogu doprineti i ekonomski i politički.

Promena demografskog trenda u Teksasu može se pripisati nekoliko faktora:

Mlađa populacija: Latinoamerikanci su generalno mlađi u odnosu na ostale etničke grupe. Mlađa populacija ima veću verovatnoću da će imati više dece, što doprinosi rastu njihovog broja.

Migracija: Latinoamerikanci predstavljaju najveću migrantsku grupu u Teksasu. Migracija iz Latinske Amerike doprinela je povećanju broja Latinoamerikanaca u državi.

Promene u glasačkom ponašanju: Latinoamerikanci sada glasaju na osnovu svojih problema koji su isti kao i kod većinske populacije, a to su posao, ekonomija, obrazovanje, zdravstvena zaštita.

Postoji razlika u obrazovnom nivou između belaca i Latinoamerikanaca. Oko 95% punoletnih belaca i oko 70% Latinoamerikanaca ima najmanje završenu srednju školu1.

Ovi faktori zajedno doprinose promeni demografskog trenda u Teksasu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading