UKRAJINCI KREĆU NA KRIM! Započeta ofanziva kod Hersona, napravljen MOSTOBRAN na levoj obali - Rusi na VELIKOJ MUCI (VIDEO)

Autor:

Svet

19.10.2023

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski dobrovoljci i dopisnici koji rade u zoni Severnog vojnog okruga potvrđuju podatke koje je saopštio predsednik Vladimir Putin o početku nove ofanzive Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona.

UKRAJINCI KREĆU NA KRIM! Započeta ofanziva kod Hersona, napravljen MOSTOBRAN na levoj obali - Rusi na VELIKOJ MUCI (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Strahuje se od vojnog sukoba u Ukrajini

Predstojeći napad je bio poznat unapred, ali su ukrajinski marinci uspeli da pređu Dnjepar i zauzmu nove mostobrane na levoj obali. Ruski izvori su izrazili jasnu zabrinutost zbog tekućih ukrajinskih aktivnosti u oblasti Herson. Oni su napade okarakterisali kao pokušaj Ukrajine da proširi „mostobran“ na levoj obali Dnjepra i početnu fazu veće ofanzivne operacije preko reke.

 

 

„Od 10.10.2023. i tokom celog meseca, neprijatelj planira da pokrene velike ofanzivne operacije ka Hersonskoj oblasti iz Aleški, Gole Pristana i Nove Kahovke. Krajnji cilj neprijatelja u ofanzivnim akcijama je da dođe do granice sa Krimom“, upozorio je dobrovoljac Vladimir Romanov.

 

„U narednim danima Dnjepar će postati veoma vruć. Momci, srećno svima. Na svačijem ramenu je anđeo čuvar“, upozorio je pre nekoliko dana drugi volonter Aleksej Živov.

Međutim, uprkos činjenici da se znalo za plan, ukrajinske oružane snage su uspele da se iskrcaju na obalu pod kontrolom ruskih trupa i zauzmu selo Pojma.

„Oružane snage Ukrajine iskrcale su se čamcima na levu obalu Dnjepra, zauzele selo Pojma i spustile se u predgrađe sela Peščanovka... Nažalost, to je tačno. U teoriji, iskrcavanje takvih snaga na levu obalu trebalo bi da postane grobnica za sve one koji su se iskrcali. Pre toga, ukrajinske oružane snage su proterane nakon iskrcavanja iz kozačkih logora, ali uz određene poteškoće“, napisao je vojni dopisnik Roman Saponkov.

 

Kanal „Dva majora“, koji se smatra bliskim ruskim graničarima, pojašnjava da se Poima nalazi 6 km istočno od Antonovskog mosta, a Peščanovka još 2 km dalje. Pojavile su se i informacije da je kod Peščanovke pucano na civilni automobil sa dvoje starijih meštana, koji su bili poznati po proruskom stavu i pomagali Oružanim snagama Rusije.

 

Vojni dopisnik German Kulikovski, međutim, uverava da je „veći deo mostobrana već oslobođen, a neprijatelj se, pošto je pretrpeo gubitke, povlači. Podatke o gubicima Oružanih snaga Ukrajine objavljuje i kanal Ribar Mihaila Zvinčuka.

„Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke, izgubivši svoj borbeni potencijal. Oko 30 ljudi je zadobilo različite stepene povreda i povuklo se nazad na most, gde su se sklonili dok su čekali evakuaciju".

Ruske oružane snage su nastavile da udaraju na suprotnu strani Dnjepra, gađajući bataljone 36. pešadijske divizije Ukrajine, koji su se spremali da pređu reku, sa dve rakete sa OTRK-a Iskander. 

"Još je dug put do potpunog suzbijanja neprijatelja, pošto postoje rezerve, a planove za ofanzivu u Hersonskoj oblasti niko nije opozvao“, piše Telegram kanal Ribar.

Kanal vojnika po ugovoru koji se bori u pravcu Hersona sa pozivnim znakom „Osetin“ prenosi da je Peščanovka već „potpuno pod kontrolom Oružanih snaga Rusije“.

 

„U selu Peščanovka nema ukrajinskih nogu“, tvrdi borac.

 

On takođe objavljuje podatke o završetku čišćenja od ukrajinskih oružanih snaga susednog sela Pojma.

Vojni ekspert Vladislav Šurigin smatra da vojni dopisnici uzalud dižu galamu oko prodora Oružanih snaga Ukrajine.

Priča o rasturanju taktičkih vesti na internetu da su juče popodne dve jurišne grupe 35. i 36. brigade marinaca (do čete) ukrajinske mornarice uspele da zauzmu selo Pojma i stignu do severnog predgrađa Peščanovke, postala je klasičan primer kako funkcioniše onlajn histerija. Višemesečne borbe u poplavnoj ravnici Dnjepra u oblasti Aljošek već su postale vojna rutina. Dejstva ukrajinskih snaga, koji pokušavaju da se „uhvate“ na levu obalu, zaustavljaju ruska artiljerija i avijacija i naši periodični kontranapadi. U ovom trenutku nema izgleda za punu desantnu operaciju Oružanih snaga Ukrajine sa bilo kakvim strateškim ciljevima. To ne znači da možemo zanemariti aktivnost Oružanih snaga Ukrajine u plavnoj ravnici Dnjepra, ali to definitivno nije razlog da se upuštamo u krvave borbe za svaki metar poplavne ravnice.

Da podsetim da smo već prošlog proleća nailazili na takvu aktivnost na ovom pravcu, a tada je rusko vojno rukovodstvo ovog pravca pokušalo da odgovori na sva ovakva desanta kontranapadima, što je dovelo do velikih gubitaka u našim redovima, pošto se cela poplavna ravnica lako kontroliše sa desne visoke obale Dnjepra. Kao rezultat toga, pronađen je način za suzbijanje ovakvih pokušaja Oružanih snaga Ukrajine – artiljerija i vazdušno suzbijanje korišćenjem avijacije i bespilotnih letelica, praćeno kratkim jurišima jurišnih grupa“, objašnjava Šurigin.

 

Analitičari ISW o ofanzivi

 

Analitičari britanskog Instituta za proučavanje rata ISW sugerišu da bi strahovi Rusije o sposobnosti ruskih snaga da odbiju moguću ofanzivnu operaciju Ukrajine preko Dnjepra mogli biti delimično povezani sa stanjem ruskih snaga na levoj obali. Poslednjih meseci ruska komanda  je povukla relativno više elitnih jedinica sa pravca Hersona ka Zaporožju, pošto Herson verovatno posmatra kao miran sektor, a sadašnji sastav snaga u ovoj oblasti kao manje borbeno spreman.

ISW je naveo da nema tačne podatje o obimu i perspektivama trenutne ukrajinske aktivnosti na istočnoj obali Hersonske oblasti, ali da istovremeno ne ocenjuju da su Oružane snage Ukrajine tamo stvorile mostobran koji bi bio pogodan za dalje manevrisanje značajnih mehanizovanih snaga u ovom trenutku.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading