TAJNI TUNELI HAMASA: "Gaza metro" - podzemni lavirint dugačak 500 kilometara, izraelsku vojsku čeka PAKAO! (VIDEO)

Autor:

Svet

16.10.2023

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbrojni tuneli koji se protežu ispod Gaze postali su simbol otpora i borbe. Oni su najpoznatiji kao prolazi koji se koriste za krijumčarenje robe iz Egipta i pokretanje napada na Izrael. Međutim, postoji druga, manje poznata podzemna mreža koju izraelske odbrambene snage kolokvijalno nazivaju „metro Gaze“.

TAJNI TUNELI HAMASA: "Gaza metro" - podzemni lavirint dugačak 500 kilometara, izraelsku vojsku čeka PAKAO! (VIDEO)

Foto: Profiemdia

Ova mreža predstavlja ogroman lavirint tunela, nekoliko kilometara pod zemljom, koji se koriste za prevoz ljudi i robe, skladištenje raketa i municije, i smeštaj komandnih i kontrolnih centara Hamasa. Ovi centri su sve dalje od radoznalih očiju IDF-ovih aviona i osmatračkih dronova, navodi CNN.

 

Hamas je 2021. godine tvrdio da je izgradio 500 kilometara (311 milja) tunela ispod Gaze. Ako je tačno, Hamasovi podzemni tuneli bi bili nešto manje od polovine dužine sistema metroa u Njujorku.

 

„To je veoma zamršena, velika – ogromna – mreža tunela na prilično malom delu teritorije“, rekla je Dafne Ričemond-Barak, profesorka na izraelskom Univerzitetu Rajhman i ekspert za podzemno ratovanje.

Ne zna se koliko bi izgradnja ovakvog sistema koštala Hamas, koji upravlja osiromašenim obalnim pojasom. Cifra je verovatno značajna, i u pogledu radne snage i kapitala.

 

Gaza je pod kopnenom, morskom i vazdušnom blokadom Izraela, kao i kopnenom blokadom Egipta, od 2007. godine. Neverovatno je da poseduju vrstu masivne mašinerije koja se obično koristi za izgradnju tunela duboko pod zemljom. Stručnjaci veruju da su kopači koji koriste osnovne alatke verovatno zaronili duboko pod zemlju kako bi kopali ovu mrežu, koja je ožičena električnom energijom i ojačana betonom.

 

Kritičari Hamasa takođe kažy da sy ogromni troškovi grupe za tunele mogli umesto toga platiti civilna skloništa za bombe ili mreže ranog upozorenja poput onih preko granice u Izraelu.

 

Tuneli su bili privlačno oruđe ratovanja još od srednjeg veka. Danas oni nude militantnim grupama poput Hamasa prednost u asimetričnom ratu, negirajući neke od tehnoloških prednosti naprednije vojske kao što je ID.

 

Od terorističkog napada 7. oktobra u Izraelu u kojem je ubijeno najmanje 1.400 ljudi, uglavnom civila, ID je u više navrata tvrdio da se Hamas krije unutar ovih prolaza „ispod kuća i unutar zgrada u kojima žive nevini civili Gaze“, što ih zapravo pretvara u ljudski štit. Izraelski vojni vazdušni napadi od tada su ubili najmanje 2.670 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi u nedelju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading