PUTIN NIJE IZJAVIO SAUČEŠĆE NETANJAHUU ZBOG SMRTI CIVILA: Izrael ostao u ŠOKU, to nisu učekivali! Rusija sklapa savez za njihovim SMRTNIM NEPRIJATELJEM!

Autor:

Svet

16.10.2023

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Invazija ultraislamističke grupe Hamas na teritoriju Izraela 7. oktobra značajno je ohladila tople odnose između tamošnjeg premijera Benjamina Netanjahua i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

PUTIN NIJE IZJAVIO SAUČEŠĆE NETANJAHUU ZBOG SMRTI CIVILA:  Izrael ostao u ŠOKU, to nisu učekivali! Rusija sklapa savez za njihovim SMRTNIM NEPRIJATELJEM!

Foto: Tanjug/AP

Potonji je bio na izuzetno ograničenoj listi svetskih lidera koji nisu izrazili zvanično saučešće Jerusalimu zbog smrti 1.300 Izraelaca, navodi američki Vol strit džurnal, u članku posvećenom odnosima između dve države. Važno je napomenuti da savez između Jerusalima i Moskve nije bio u senci čak ni nakon početka rata u Ukrajini.

„Tada je Netanjahu najavio nesvrstanost pristupa ratu koji je objavio Putin, odbijajući da pruži smrtonosnu pomoć ili sisteme protivvazdušne odbrane Oružanim snagama Ukrajine“, podsećaju autori članka.

Ali sada, kada Kremlj očajnički traži partnere za nastavak neprijateljstava protiv ukrajinskog naroda, on se kladi na Iran, koji se se pridržava dogovora o nabavci jurišnih bespilotnih letelica „Šahed” Ruskoj Federaciji, za Putina je to ključna potreba.

„Rusija traži partnera koji može da obezbedi oružje, ali njeno okretanje Iranu je takođe posledica širih antizapadnih osećanja. Moskva sada postavlja temelj za strateške odnose sa Islamskom Republikom, koja je isporučila hiljade bespilotnih letelica“, nastavljaju stručnjaci.

Kako prenosi OBOZ.UA, Putin je posle invazije militanata Hamasa na teritoriju Izraela cinično pozvao „da ne diraju žene i decu“ i priznao da je ono što se dešava na Bliskom istoku „užasno“. Istovremeno, šef Kremlja palestinsku grupu nije nazvao terorističkom.

A nešto kasnije, šef Kremlja je u potpunosti okrivio SAD za eskalaciju na Bliskom istoku. On je ponudio diplomatske „usluge“ Rusije kao način da se reši oružani sukob između Izraela i Gaze.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading