JEDINO ŠTO MU JE PREOSTALO! RENCI: Podnosim ostavku na mesto lidera stranke

Autor: Tanjug

Svet

05.03.2018

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik italijanske Demokratske partije Mateo Renci potvrdio je da će podneti ostavku na tu funkciju nakon lošeg rezultata te stranke na parlamentarnim izborima u Italiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Renci

- Očigledno je da ja moram da napustim kormilo Demokratske partije - rekao je Renci, prenosi ANSA. 

Italijanska agencija je ranije danas javila, pozivajući se na neimenovane izvore iz Demokratske partije, da je Renci odlučio da podnese ostavku na mesto lidera stranke, koja je pretrpela poraz na izborima. 

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članova Doma poslanika.

Koalicija desnog centra, predvođena Ligom za Sever i strankom "Forca Italija" bivšeg premijera Silvija Berluskonija, sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima.

Na drugom mestu je Pokret "Pet zvezdica" sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Rencija, pokazuju poslednji saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.


Pošto nijedna stranka niti koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima, Pokret "Pet zvezdica", koji je usmeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i evroskeptična Liga za Sever Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova, navela je američka agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading