NOVI UŽAS ZA AVGANISTAN! Još jedan snažan zemljotres u provinciji Herat - gde je pre nekoliko dana poginulo 2.400 ljudi!

Autor:

Svet

11.10.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki okruzi u susednim oblastima koji su već bili teško pogođeni prethodnim zemljotresima, pretrpeli su "ogromne gubitke".

NOVI UŽAS ZA AVGANISTAN! Još jedan snažan zemljotres u provinciji Herat - gde je pre nekoliko dana poginulo 2.400 ljudi!

Foto: Profimedia

Danas je Avganistan potresao zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali, pogodivši zapadnu provinciju Herat. Ovaj novi zemljotres primorao je vlasti da premeštaju timove za pomoć i spasavanje koji su već bili na terenu nakon serije smrtonosnih potresa tokom proteklog vikenda.

Nema informacija o žrtvama uzrokovanim najnovijim zemljotresom, kako je saopštio portparol za upravljanje katastrofama, Džanan Sajik, za agenciju Rojters. Spasilačke ekipe su promptno reagovale i pružile pomoć povređenima. Mobilni medicinski timovi i zvaničnici zajedno su radili na pružanju pomoći, prevođenju povređenih u bolnice i organizovanju spasilačkih napora.

Zemljotres koji se dogodio 7. oktobra, uzrokovao je najmanje 2.400 žrtava prema saopštenju avganistanske vlade. Nemački istraživački centar za geonauke naveo je da je epicentar najnovijeg zemljotresa bio na dubini od 10 kilometara.

Neki okruzi u susednim oblastima koji su već bili teško pogođeni prethodnim zemljotresima, pretrpeli su "ogromne gubitke", kako je saopšteno iz Kancelarije guvernera Herata. Više od 2.000 ljudi povređeno je tokom serije potresa koja je prethodila današnjem događaju, a hiljade domova su uništene severozapadno od grada Herata.

Spasilački napori su otežani zbog propale infrastrukture, koja je već godinama uništavana tokom višedecenijskog rata, i zbog nedostatka strane pomoći, koja je nekada činila ključnu ekonomsku podršku, ali se "presušila" otkako su Talibani preuzeli vlast.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading