"KO BOGA VAS MOLIM, SAMO MI VRATITE TELO DETETA DA GA SAHRANIM!" Posle "žurke smrti" u Izraelu, roditelji u očaju: "Ne znam da li je moje oteto ili ZVERSKI ISKASAPLJENO!" (VIDEO)

Autor:

Svet

08.10.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su uspostavile situacionu sobu kako bi se fokusirale na prikupljanje tačnih informacija u vezi sa izraelskim taocima.

"KO BOGA VAS MOLIM, SAMO MI VRATITE TELO DETETA DA GA SAHRANIM!" Posle "žurke smrti" u Izraelu, roditelji u očaju: "Ne znam da li je moje oteto ili ZVERSKI ISKASAPLJENO!" (VIDEO)

Foto: twitter/@Sprinter99800/@LOdinaev/@visegrad24

Izbezumljeni članovi porodice očajnički su tražili svoje rođake u nedelju nakon što su teroristi Hamasa masakrirali ili kidnapovali nepoznati broj mladih tokom žurke gde su započeli svoj krvavi pir, a mnogi roditelji su rekli da su se osećali napušteno. 

Hiljade je prisustvovalo celonoćnom rejvu u petak uveče u blizini kibuca Reim, blizu granice, jednog od brojnih lokacija koje su napali teroristi koji su se infiltrirali iz pojasa Gaze u razornom iznenadnom napadu.

Društveni mediji bili su ispunjeni užasavajućim video snimcima muškaraca, žena i dece koji su odvedeni u Strip, a čini se da su mnogi od njih bili zlostavljani. Objavljeni su i video snimci uhvaćenih mrtvih Izraelaca, uključujući vojnike.

Mnogi rođaci su rekli da su se osećali napušteni od vlasti, u odjeku jezivih molbi onih koji su se u subotu skrivali u svojim domovima dok su teroristi lutali pograničnim zajednicama u blizini Gaze, klajući i kidnapovajući stanovnike.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su uspostavile situacionu sobu kako bi se fokusirale na prikupljanje tačnih informacija u vezi sa izraelskim taocima.

Šef Uprave za personal IDF-a, general-major Janiv Asor, imenovao je Liora Karmelija, generala iz rezerve, za čelo tima.

IDF je saopštila da će tim sastaviti "sliku situacije" za lociranje zarobljenika, kako vojnika tako i civila, dodajući da su "neke porodice već primile poruke o svojim najmilijima".

Ora Kuperstein je rekla da je njena porodica tražila njenog nećaka, 21-godišnjeg Bara, koji je radio na zabavi kada je kidnapovan i odveden u Gazu.

Foto: Printskrin/tviter/@HenMazzig

 

Kuperštajn je rekao da je porodica očajna i da ne dobija nikakvu pomoć od vlasti.

- Niko nam ništa nije rekao. Niko nam ne pomaže. To je haos - rekla je ona za vesti za Kanal 12.

"Njegovi roditelji ništa ne znaju."

- Mi ćemo voditi rat za one koji su odvedeni. Izrael treba da ustane i bori se i izvuče ih odatle. Radio je na zabavi i stigao je tamo u petak uveče. Na snimcima koje smo videli on je bio pored čuvara, koji su prvi upucani. Nije imao oružje, vodili su ga sa drugim mladim ljudima - rekla je Kuperštajn i dodao da je Bar otišao na posao jer je bio jedan od petoro braće i sestara, a otac mu je bio invalid i želeo je da finansijski doprinese porodici.

Vesti Kanala 12 izvestile su u subotu da je na desetine tela izvučeno sa lica mesta.

Posmrtni ostaci su odvedeni na identifikaciju, a među onima koji su se postrojili u centru za nestale koji je u subotu uveče bio postavljen u blizini aerodroma Ben Gurion bili su i očajni roditelji. Rođacima je rečeno da ponesu predmete kao što su četkice za zube koje bi mogle da sadrže DNK.

Foto: Tanjug/AP

 

Članovi porodice su se takođe okupili u bolnicama dok su očajnički tražili nestale rođake

Čovek koji se predstavio kao Nisim rekao je za Kanal 12 da je tražio svog brata, koji je bio na zabavi.

- Gde je vlada? Zašto nam niko ne pomaže da ih pronađemo? - on je vikao.

Čovek je rekao da je poslednja poruka koju je dobio od brata bila "Nisim, pomozi nam. Upucali su nas. Ja krvarim."

Tokom intervjua, još jedna očajna majka se ubacila da je tražila svoju ćerku Amit Buskilu.

- Nemamo državu. Tražim ćerku već 27 sati i niko nam ne pomaže. Sada idem na lice mesta da pokušam da je pronađem. Niko nam ne pomaže! Preklinjem celu zemlju. Pomozite mi da pronađem svoju ćerku - plakala je neutešna majka.

Okrenula se ka kameri i uputila ličnu molbu premijeru.

- Benjamin Netanjahu, molim te, pošaljite helikoptere. Nađite je, molim vas, molim vas - rekla je.

 

 

Moše Or je rekao za novinske kuće da je identifikovao svog brata Avinatana i Avinatanovu devojku Nou Argamani, u snimku objavljenom na Telegramu na kojem se vidi kako ih teroristi vode u Gazu.

- Bila sam zabrinuta i pokušala sam da ih pozovem, ali njegov telefon nije bio dostupan, kao ni njen. Posle nekoliko sati javile su nam se hitne službe i rekli nam da su videli snimak mog brata i njegove devojke Noe koji su kao taoci ka Stripu. rekao je on. Pokušao sam da je kontaktiram od trenutka kada smo čuli sirene raketa - rekao je.

Posle otprilike sat vremena, Avinatan je u WhatsApp poruci rekao da je sve u redu i napisao: "Ja ću te kontaktirati kasnije".

- Njegov odgovor mi se nije činio tačnim, zašto me kasnije kontaktirati? Zato sam odlučio da idem u bolnicu - rekao je on.

- Otišao sam u jednu od kancelarija i obavešten sam da nije povređena. Dok je razgovarala telefonom, njen cimer nas je kontaktirao i rekao da postoji njen snimak na motociklu i da je kidnapovana i odvedena u Gazu. Nadao sam se da je pogrešio, da to nije istina, a onda mi je u hitnoj pomoći prišao momak i rekao mi da postoji video ako želim da je vidim - rekao je. 

- Tražio sam da vidim i onda sam video da je to definitivno ona. Bila je tako uplašena, tako uplašena. Uvek sam je štitio, a u ovom trenutku nisam mogao - plakao je.

Foto: Tanjug/AP

 

Majka Šani Luk, nemačke državljanke, uputila je slomljenu molbu za bilo kakvu informaciju o svojoj ćerki, koja je identifikovana na snimku iz Pojasa Gaze.

- Moju ćerku Šani Nikol Luk, nemačku državljanku, oteo je palestinski Hamas zajedno sa grupom turista iz Izraela. Poslali su nam video snimak gde sam uspela da definitivno identifikujem našu ćerku, onesvešćenu, dok su je Palestinci vozili u Gazu. Tražim bilo kakvu pomoć u vezi sa bilo kojom novom informacijom koja nam se može poslati - rekla je njena majka na nemačkom.

 

 

Kratak video se završio fotografijom Loukovog nemačkog pasoša.

Herš Goldberg-Polin (23) se nije čuo od 8:11 ujutru u subotu, kada je roditeljima poslao dve poruke: "Volim te" i "Žao mi je".

U to vreme, Goldberg-Polin roditelji, Džon Polin i Rejčel Goldberg, nisu razumeli zagonetnu poruku.

Poslednji put su videli Herša prethodne noći, nakon što je sa njima prisustvovao prazničnim službama Simhat Tore u njihovoj lokalnoj jerusalimskoj sinagogi, a zatim im se pridružio na večeri sa porodičnim prijateljima.

- Imao je ranac i otišao je oko 11 da se pridruži svom prijatelju - rekla je Polin, koja nije znala ništa konkretno o planovima svog sina.

Porodica je religiozno poštovana i obično ne koristi telefone tokom Šabata, ali nakon što je Polin u subotu rano došla kući iz sinagoge, njih dvoje su se obratili dobrom prijatelju njihovog sina koji je potvrdio da je Goldberg-Polin bila na zabavi u blizini Kibuc Re. 'im.

U roku od nekoliko sati društvenim mrežama su počele da kruže fotografije rukom pisanih spiskova sa imenima učesnika zabave i lokacijama na koje su neki pobegli, kaže Polin.

 

 

- Na jednoj listi je pisalo Iishuv Saad, i njegovo ime je bilo na toj listi, a zatim je bilo na listi Ofakim - kaže Polin.

Prijatelji su bili u kući para ceo dan, zvali su i proveravali ljude koje su poznavali na svakoj lokaciji, ali Goldberg-Polin i njegov prijatelj nisu nigde pronađeni. Zvali su bolnice na jugu, uključujući Soroku i Barzilaja, bez ikakvog uspeha.

Preživeo masakr, nazvan samo Liran, rekao je da su teroristi napali veseljake dok su pokušavali da pobegnu kroz izlaz na mestu.

- To se dogodilo u trenu! Teroristi su stigli sa desne strane puta, a zatim izašli iz velikog belog vozila, tipa kombija. Pucali su iz neposredne blizine, bilo je strašno - kaže. 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading