HOROR U FRANCUSKOJ: Šokantna najezda insekata koji SISAJU KRV DECI! Zatvoreno 7 škola dok vlasti u panici traže hitno rešenje!

Autor: Gardijan

Svet

07.10.2023

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je bila primorana da zatvori sedam škola zbog rastuće zabrinutosti zbog najezde stenica, objavio je ministar obrazovanja, Gabrijel Atal.

HOROR U FRANCUSKOJ: Šokantna najezda insekata koji SISAJU KRV DECI! Zatvoreno 7 škola dok vlasti u panici traže hitno rešenje!

Foto: Profimedia

"Stenice su otkrivene na različitim nivoima u 17 institucija, a trenutno dok razgovaram sa vama, sedam institucija je zatvoreno iz tog razloga", izjavio je Atal za televiziju France 5.

Ova situacija je dovela do niza sastanaka vlade ove nedelje kako bi se istražio sve veći broj prijavljenih slučajeva stenica, što se dešava u trenutku kada je Francuska domaćin Svetskog prvenstva u ragbiju i priprema se za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Ministarstvo obrazovanja je ranije u petak objavilo da je zatvoreno pet škola sa ukupno 1.500 učenika. Ranije tokom nedelje, vlasti su saopštile da su dve škole, jedna u Marseju i druga u Vilfranš-sur-Saoneu izvan Liona na jugoistoku Francuske, bile zatvorene zbog čišćenja.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

"Atal je istakao da je odgovor na ovu situaciju hitan, kako bi se mogla obezbediti reakcija u roku od 24 sata. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i regionalnim zdravstvenim agencijama, pripremljena je lista "odobrenih i priznatih" kompanija kako bi direktori škola mogli brzo intervenisati.

Gradonačelnica Amijena, Brižit Fur, najavila je ponovno otvaranje opštinske biblioteke u subotu, nakon što je bila zatvorena nekoliko dana zbog otkrivanja stenica u javnim čitaonicama.

Procenjuje se da je 10% svih domaćinstava u Francuskoj imalo problema sa stenicama u poslednjih nekoliko godina, što zahteva operaciju kontrole štetočina koja košta nekoliko stotina evra i često se mora ponavljati.

Insekti koji sisaju krv primetni su u pariskom metrou, brzim vozovima i na pariskom aerodromu Šarl de Gol. Međutim, vlasti nisu potvrdile pojedinačne slučajeve, a istraga pariskog transportnog operatera RATP nije pronašla stenice na njegovim uslugama, kako je izvestila RMC TV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading