NESREĆA U KOJOJ JE POGINUO PRIGOŽIN NAMERNO IZAZVANA? Hitna reakcija Kremlja na tvrdnje - Peskov sve rekao jednom rečju

Autor:

Svet

30.08.2023

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peskov je takođe rekao da je istraga o padu aviona ruska istraga i da ne može biti reči o međunarodnoj istrazi.

NESREĆA U KOJOJ JE POGINUO PRIGOŽIN NAMERNO IZAZVANA? Hitna reakcija Kremlja na tvrdnje - Peskov sve rekao jednom rečju

Foto: Tanjgu/AP

Kremlj je u sredu saopštio da istraga o avionskoj nesreći u kojoj su prošle nedelje poginuli vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin i devet drugih uključuje mogućnost da je izazvana namerno, prenosi Rojters.

- Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju – znate o čemu govorimo, recimo, namernom zverstvu - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da je istraga o padu aviona ruska istraga i da ne može biti reči o međunarodnoj istrazi.

Ruski istražni komitet u nedelju je potvrdio da je Prigožin među ljudima koji su poginuli u avionskoj nesreći prošle srede. Komitet je u saopštenju naveo da je nakon forenzičkog ispitivanja identifikovano svih 10 tela pronađenih na licu mesta i da je njihov identitet „u skladu sa manifestom“.

Neće biti međunarodne istrage

Rusija nije spremna da pokrene međunarodnu istragu o padu aviona Embraer brazilske proizvodnje, u kojem je poginuo šef paravojnih snaga Vagner grupe. To znači da Rusija verovatno želi da zadrži kontrolu nad istražnim procesom i ne želi da međunarodne vlasti budu uključene u istraživanje.

Vagner grupa je poznata ruska paravojna organizacija koja je bila povezana sa sukobima u Siriji i drugim mestima. Odluka da se ne sprovede međunarodna istraga može izazvati pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti istrage, posebno ako postoji sumnja da bi ruske vlasti mogle imati ulogu u incidentu ili da su relevantne za istraživanje, saopštila je brazilska agencija Rojtersu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

Brazilski centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreća (CENIPA) je izrazio volju da se pridruži istrazi koju vodi Rusija ukoliko budu pozvani i ukoliko se istraga sprovede po međunarodnim pravilima. To ukazuje na želju da se osigura transparentnost i kredibilnost istražnog procesa.

Postoje sumnje, posebno iz američkih i drugih zapadnih vlada, da bi ruske vlasti mogle biti umešane u pad aviona. Međutim, Kremlj je negirao svaku umešanost.

Prema Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija (ICAO), let iz Moskve sa destinacijom u Sankt Peterburg je klasifikovan kao domaći let i ne podleže međunarodnim pravilima poznatim kao Aneks 13. To znači da bi Rusija mogla imati kontrolu nad istražnim procesom bez obaveze da uključuje međunarodne vlasti.

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve, dva meseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu, i napredovali ka Moskvi pre nego što su se vratili u svoje baze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading