TAJNA NAPRAVA U AVIONU UBILA VAGNEROVCE?! Postoji mogućnost da je eksploziv bio postavljen NA OVOM MESTU - nisu imali šanse! (FOTO)

Autor:

Svet

25.08.2023

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na licu mesta su pronađeni delovi aviona, a istražitelji će pažljivo analizirati sve relevantne faktore, uključujući tehničku ispravnost aviona, vremenske uslove i eventualne greške pilota.

TAJNA NAPRAVA U AVIONU UBILA VAGNEROVCE?! Postoji mogućnost da je eksploziv bio postavljen NA OVOM MESTU - nisu imali šanse! (FOTO)

Foto: Profimedia, Printscreen

Neposredno pre avionske katastrofe u Tverskoj oblasti, lideri privatne vojne kompanije "Vagner" zajedno sa saradnicima su se vratili sa putovanja po Africi. U poslednjem video-obraćanju, Jevgenij Prigožin, vlasnik kompanije, istakao je da on i njegovi vojnici doprinose većoj ulozi Rusije na svim kontinentima, te istovremeno doprinose slobodnijoj budućnosti Afrike.

Nakon povratka sa puta, vlasnici "Vagnera" i njihovi saradnici su leteli privatnim avionom do Moskve, a zatim su krenuli prema Sankt Peterburgu. Na spisku putnika i posade se vidi da je bio prisutan i Valerij Čekalov, takođe osoba koja se nalazi na američkoj crnoj listi. Čekalov je bio odgovoran za bezbednost i brinuo se o kretanju Prigožina i drugih čelnika kompanije.

Među putnicima je bio i Aleksandar Totmin, lični telohranitelj Prigožina, koji je ujedno i bivši vojnik ruskog specijalnog odreda. Totmin je pomogao mnogim ljudima iz svoje oblasti da se zaposle u kompaniji "Vagner".

Foto: Tanjug/AP

 

Nažalost, avion koji je doživeo katastrofu je bio pilotiran od strane Alekseja Levšina, iskusnog pilota. Ostatak posade činili su Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova. Avion je nekoliko puta menjao visinu leta, što je bilo zabeleženo u hronologiji leta. U jednom trenutku je avion čak dva puta menjao visinu u veoma kratkom vremenskom periodu. Nažalost, avion je brzo gubio visinu, a nakon nekoliko pokušaja da se stabilizuje, došlo je do katastrofe u kojoj su svi putnici nastradali.

- U ovom slučaju je greška pilota malo verovatna, jer se radi o vrlo iskusnoj posadi. Katastrofe se najčešće događaju kod poletanja, ali ovaj avion je poleteo i bio je u određenom koridoru koji mu je odredila kontrola letenja. Takođe je malo verovatna i tehnička neispravnost aviona. Eksperti sigurno već znaju i kakva je bila vremenska situacija u Tverskoj oblasti - uveren je Knutov.

Legendarni komandant Utkin

Komandant jedinica "Vagnera" Dmitrij Utkin (na slici) nije voleo slikanje ni kamere, ali je među borcima legenda, jer ima čak četiri ordena za hrabrost. Učestvovao je u oba rata u Čečeniji, u operaciji kada se, bez ispaljenog metka, Krim vratio matici Rusiji. Odmah zatim je u blizini Rostova na Donu organizovao bazu za pripremu vojnika specijalaca, a jedinica je po njegovom nadimku i dobila ime "Vagner". Upravo su "vagnerovci" 2015. godine odigrali ključnu ulogu u Siriji, kada je oslobođena od muslimanskih ekstremista drevna Palmira. U najžešćim bitkama u Ukrajini Utkin je stalno učestvovao u prvim redovima zbog čega je i stekao veliki autoritet među vojnicima.

Tela poginulih su izvađena iz olupine aviona i smeštena u mrtvačnicu u gradu Tver. Analiza uzroka pada aviona je u toku i stručnjaci se trude da utvrde šta je izazvalo gubitak visine leta. Policija je takođe uključila eksperte za eksplozive kako bi proverili mogućnost prisustva eksploziva na delovima aviona.

Foto: Profimedia

 

Na licu mesta su pronađeni delovi aviona, a istražitelji će pažljivo analizirati sve relevantne faktore, uključujući tehničku ispravnost aviona, vremenske uslove i eventualne greške pilota. Prema nekim izvorima, postoji i verzija da je eksplozivna naprava mogla biti postavljena u deo aviona gde se uvlače točkovi tokom leta. Iako istraživanje još uvek traje, stručnjaci se slažu da su putnici najverovatnije pretrpeli ozbiljne povrede od eksplozije pre nego što je avion pao na zemlju.

Ovo je važan trenutak za ruske službe, jer se razmatraju različite mogućnosti, uključujući i teroristički scenario. Policija proverava sve osobe koje su bile u blizini aviona pre katastrofe, kako bi utvrdili eventualne sumnjive aktivnosti ili prisustvo terorista.

Cveće, baneri, suze i sveće

Pred "Vagnerovu" zgradu u Sankt Peterburgu građani donose cveće. "Vagnerovci" su postavili veliki baner posvećen svom rukovodstvu. Cveće donose i kod kafea "Patriot", na Univerzitetskom prospektu, gde je nedavno bila diverzija koju su organizovale ukrajinske službe. U Novosibirsku su u gradu postavili slike Prigožina i Utkina, a narod donosi cveće i sveće. Bivši "vagnerovac" je kleknuo, poljubio slike i zaplakao.

Foto: Tanjug/AP

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading