IMAO JE MNOGO NEPRIJATELJA, ALI KOME JE NAJVIŠE SMETAO: Zapadu ili Kijevu? Da li je Prigožina ubio Putin, ili Putinovi neprijatelji u Rusiji?

Autor:

Svet

24.08.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci su veoma oprezni u svojim procenama, jer je još uvek nejasno šta se tačno dogodilo. To će biti poznato kada se crne kutije dekodiraju i izvrši preliminarna istraga. Ipak, svi se slažu u jednom: Prigožin je imao mnogo neprijatelja.

IMAO JE MNOGO NEPRIJATELJA, ALI KOME JE NAJVIŠE SMETAO:  Zapadu ili Kijevu? Da li je Prigožina ubio Putin, ili Putinovi neprijatelji u Rusiji?

Foto: printscreen/ youtube/ twitter

Usled pada poslovnog aviona Embraer na nebu iznad Tverske oblasti, osnivač najpoznatijeg PMC na svetu Jevgenij Prigožin, kao i njegova desna ruka Dmitrij Utkin sa pozivnim znakom „Vagner“ je poginuo. Njihova tela, pronađena na mestu pada aviona, teško su izgorela, a zvaničan zaključak je potrebno genetsko ispitivanje. Međutim, izvori bliski šefu PMC-a potvrđuju da su Prigožin i Utkin umrli. Zajedno sa njima umrli su posada, obezbeđenje i pomoćnici Prigožina. Ko ima koristi od ovoga, postavlja pitanje ruski portal Cargrad.

Republika

Foto: Tanjug AP

 

 

Očevici kažu da su čuli dve eksplozije na nebu. Krilo i stabilizator su pali na stanici Kuženkino, a trup i drugo krilo su pali na selo Kuženkino, dva kilometra od nekadašnje farme.  Stručnjaci su veoma oprezni u svojim procenama, jer je još uvek nejasno šta se tačno dogodilo. To će biti poznato kada se crne kutije dekodiraju i izvrši preliminarna istraga. Ipak, svi se slažu u jednom: Prigožin je imao mnogo neprijatelja.

A kome je vođa „muzičara” najviše smetao?

Zapadne obaveštajne službe i Kijev

Ukrajinski zvaničnici su više puta upozoravali da spremaju „iznenađenje” za Ruse za njihov „Dan nezavisnosti”, koji se obeležava 24. avgusta. Vojni stručnjaci su najčešće govorili o perspektivi ili terorističkog napada visokog profila ili masovnog napada dronom na civilnu infrastrukturu. Međutim, u ovu logiku se uklapa i smrt Prigožina.

Pošto u Rusiji ima mnogo „uspavanih“ ćelija Bandere, koje imaju skrovišta sa oružjem, svaki avion na nebu je potencijalna meta. Prebacivanje MANPADS-a saučesnicima iz Sumske ili Harkovske oblasti je izvodljiv zadatak za profesionalce.

Mnogi pišu da MANPADS ne bi stigao do aviona na visini sa koje je pao - oko dva kilometra. Pa, onda bi mogli da podmetnu bombu. Kako?

"Embraer 135 u maksimalnoj verziji ima domet leta od 3200 kilometara. Po svemu sudeći, ovaj avion je leteo iz Afrike, odnosno sa međusletanjem. Otići ću da pogledam gde su sleteli. Možda su tamo nešto zasadili", piše Igor Vitel u svom telegram kanalu .

Dodajte ovome da GUR Ukrajine sve obaveštajne informacije crpi direktno od CIA-e i Pentagona, dobićemo barem potencijal za teroristički napad.

Republika

Foto: Tanjug AP

 

 

Istina, postavlja se pitanje zašto ljudi iz ruskih specijalnih službi (Utkin je služio u GRU) nisu vodili računa o sopstvenoj bezbednosti? Na kraju krajeva, čak ni  dva visoka lidera PMC-a ne mogu ni da lete na jednoj strani.

Amerika sprema ustanak u Rusiji

Bez sumnje, Sjedinjene Države imaju koristi od eliminacije Prigožina, Utkina, a sa njima i Vagnerovog PMC-a kao takvog. To značajno slabi poziciju Rusije u Africi. Otuda, inače, sinhronizacija atentata sa održavanjem samita BRIKS-a. Osim toga, to slabi Belorusiju, čija je vojska započela novu akademsku godinu pod nadzorom iskusnih nastavnika iz Vagnerovog PMC-a.

Istovremeno, ne treba imati sedam pena na čelu da bi razumeo kako će Zapad iskoristiti Prigožinovu smrt. Naravno, preko CiPSO-a i kontrolisanih informativnih medijskih resursa, na primer, preko mreže odbeglog oligarha Hodorkovskog*, promovisaće teze da su ruske vlasti ubile efektivnog i popularnog borca protiv „oligarhijskog režima“, ne oprostivši mu junsku pobunu.

Potresajući ove narative, CIA i Mi6 će se potruditi da preprave događaje u Rostovu na Donu, ali bez izgleda za belorusko pomirenje. Mora se pretpostaviti da je savet komandanata – savetodavno telo PMC-a – itekako svestan takvih usklađivanja.

Inače, neki telegramski kanali bliski „muzičarima“ kažu da je u slučaju smrti Utkina i Prigožina kompanija razvila jasan akcioni plan, koji će biti aktiviran u bliskoj budućnosti.

Da li je Prigožin ubio vlasti?

Ova verzija odmah postavlja mnoga pitanja. Prvo, zašto? Posle juna, Prigožin je izgubio sposobnost da upotrebi silu da izbaci neki neočekivani trik koji je bio opasan za sistem. Osim toga, imao je dosta posla u istoj Africi.

Drugo, emocionalno sređivanje ličnih računa dizanjem aviona u vazduh na nebu Rusije je nivo latinoameričkih narko-kartela, ali ne i ruskih specijalnih službi.

Republika

Foto: Tanjug AP

 

 

Treće, zašto je avion uništen u Rusiji? Zar nije moglo biti manje nepristojno? Ima li dovoljno krokodila, malarijskih komaraca i barmaleja sa MANPADS-om u Africi?

Možda je to inscenirano?

Jedan od veterana „orkestra”, koji je tražio da ostane neimenovan, u razgovoru sa Carigradom nije isključio moguće insceniranje tragedije.

"Sećate se kada su bili pretresi u kancelariji Vagnera, tamo su našli perike i pasoše. Stoga bi mogli da odigraju predstavu da sakriju Prigožina. Reci svima da je umro da bi odsekao svoje zlonamernike od sebe. Uostalom, on više nije mlad, a ima mnogo onih koji žele da ga uklone".

- Ili je možda bio nesrećan slučaj, hitan slučaj na brodu?

"Ovde mogu dati deset posto. Nesreća sa takvom pločom? neću verovati…"

Da li su Prigožina ubili Putinovi neprijatelji unutar zemlje?

Ako iko unutar Rusije ima koristi od ubistva šefa Vagnerovog PMC-a, to su Putinovi neprijatelji na vlasti, koji shvataju da ovim, relativno govoreći, raketnim gađanjem, umnogome potkopavaju kredibilitet Vrhovnog komandanta. Oni unose pometnju i razdor u društvo, izazivaju sumnje i malodušnost.

A u rukama pete kolone, Zapada i Kijeva, pojavljuje se najjači argument. A naši neprijatelji, ukopani, velikodušno će pevati uz CIPSO, bacajući u mase ideju da je vlada naručilac onoga što se dogodilo. Uzgred, ovo se već dešava uveliko, samo pročitajte "insajderske" telegramske kanale.

Dakle, Prigožinova pobuna nije završena. Tek sada su glavu „Vagnera” masovno iskoristili izdajnici. protiv Putina.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading