KINEZI NAPRAVILI ZRAKE SMRTI? Vojni naučnici napravili EPOHALNO OTKRIĆE, lasersko oružje biće sposobno za NEOGRANIČENA DEJSTVA!?

Autor:

Svet

13.08.2023

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski vojni naučnici izvestili su o otkriću u istraživanju koje bi moglo da omogući Pekingu da razvije lasersko oružje visoke energije koje može da puca onoliko dugo koliko žele njihovi operateri, bez prekida i bez ikakvog smanjenja performansi.

KINEZI NAPRAVILI ZRAKE SMRTI? Vojni naučnici napravili EPOHALNO OTKRIĆE, lasersko oružje biće sposobno za NEOGRANIČENA DEJSTVA!?

Foto: Profimedia

Naučnici sa Nacionalnog univerziteta za odbrambenu tehnologiju u Čangši, objavili su rezultate svog istraživanja ranije ovog meseca u stručnom časopisu "Akta optika sinika". Oni tvrde da su razvili novi sistem za hlađenje koji omogućava "neograničeni" rad visokoenergetskih lasera, bez ikakvih pregrevanja, navodi RT Balkan.

 

"Ovo je ogroman napredak u poboljšanju performansi laserskih sistema visoke energije", naveo je tim. "Ne samo da visokokvalitetni zraci mogu  da se proizvedu u prvoj sekundi, već se održavaju neograničeno".

 

Sistem za hlađenje kontroliše tokove gasa kako bi uklonio toplotu iz unutrašnjosti laserskog oružja, sprečavajući vibracije i poremećaje u radu. Može da omogući duži rad, povećan domet i veću vatrenu moć, rekli su naučnici. Oni su primetili da 60 godina nakon pronalaska prvog lasera, programeri oružja nisu bili u stanju da stvore "zrake smrti koji mogu trenutno da ubiju mete".

Neki od najistaknutijih američkih projekata laserskog oružja su otkazani, uprkos tome što su mete oborene tokom testiranja. "Pravi razlog za otkazivanje ovih projekata je to što njihova razorna moć nije ispunila očekivanja", rekli su kineski naučnici. Potrebno je duže, neprekidno vreme rada da bi se domet laserskog oružja proširio na više od nekoliko kilometara, objasnili su oni.

 

Takvo oružje generiše visokoenergetske zrake koji zagrevaju gas na svom putu dok prolaze kroz vazduh, stvarajući turbulenciju. Ovaj efekat može da izobliči zrak, umanjujući njegovu tačnost i snagu. Zagrejani gasovi takođe mogu da kontaminiraju ogledala u laserskom oružju, smanjujući performanse i potencijalno oštećujući sistem.

 

Kineski istraživači kažu da su razvili sistem koji duva gas kroz oružje kako bi uklonio otpadnu toplotu i održavao ogledala čistima. Njihova tehnologija se već koristi u brojnim laserskim oružjem koje kineska vojska razvija.

Peking navodno namerava da upotrebi takvo oružje protiv dronova, projektila i aviona. Takođe bi se mogli koristiti za gađanje satelita, ometajući neprijateljske komunikacije, navigaciju i mogućnosti nadzora.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading