PROKLJUČALO CRNO MORE! Rusija spremna za TREĆI SVETSKI RAT: "Potopićemo brodove koji plove za Ukrajinu!"

Autor:

Svet

20.07.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SItuacija u Crnom moru se zakuvala. Rusija je spremna da potopi svaki brod koji plovi prema ukrajinskim lukama.

PROKLJUČALO CRNO MORE! Rusija spremna za TREĆI SVETSKI RAT: "Potopićemo brodove koji plove za Ukrajinu!"

Foto: mil.ru, Shutterstok, Tanjug/AP

Rusija je prekinula dogovor o žitaricama pre nekoliko dana. U obrazloženju su naveli kako Zapad nije ispunio uslove dogovora, a Ukrajina je tzv. "žitni koridor" koristila za napade na rusku teritoriju dronovima koji plove na vodi ili pod vodom. 

Po tvrdnjama ruske vojske, dronovi koji su pre neki dan pogodili Krimski most i ubili dvoje supružnika, a devojčicu teško ranili i ostavili je bez roditelja, nisu mogli nikako da dođu direktno sa teritorije pod kontrolom Ukrajine već su verovatno transportovani brodovima koji prevoze žito i u jednom trenutku porinuti u more.

Kao odgovor na ovaj ruski potez ukrajinski predsednik Zelenski je predložio da se dogovor o žitu nastavi bez učešća Rusije i da zaštitu brodovima koji plove pruži NATO.

Sinoć su ruske vlasti objavile saopštenje u kojem navode:

- Noćas u 00.00 časova zabranjuje se prolaz brodovima u i iz ukrjinskih luka. Od 20. jula svako plovilo koje bude išlo prema lukama u Ukrajine biće tretirano kao da prevozi oružje, a zemlje pod čijom zastavom plove smatraćemo direktnim učesnicima u sukobu. 

Ta objava je usledila par sati nakon što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin održao govor u kojem je za Zapad rekao da je arogantan, bezobrazan i pun šupljih priča i praznih obećanja.

Po rečima vojnih stručnjaka, objava ruskih vlasti znači da će ruska vojska onesposobiti ili potopiti svaki brod koji pokuša da uplovi u bilo koju od luka koje su još pod kontrolom Ukrajine i da će sam pokušaj uplovljavanja tretirati kao objavu rata Ruskoj Federaciji od strane zemalja pod čijim zastavama brodovi plove. 

Ovo će svakako dodatno zakomplikovati ionako tešku situaciju i najmanja provokacija može da dovede do početka širenja sukoba na treće zemlje, a moguće i početka Trećeg svetskog rata. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading