PRONAĐENO REŠENJE: Evo kako će Putin učestvovati na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi a da ne bude UHAPŠEN!

Autor:

Svet

20.07.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina na daljinu na samitu BRIKS-a u Johanesburgu očekuje se 23. avgusta, rekao je Anil Suklal.

PRONAĐENO REŠENJE: Evo kako će Putin učestvovati na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi a da ne bude UHAPŠEN!

Foto: Tanjug/AP

„On (Putin) neće prisustvovati lično, ali će imati razgovare na daljinu 23. avgusta“, rekao je Suklal u eteru TV kanala SABC.

Prema rečima Suklala, Putin je sam odlučio da ne dođe na samit u Južnoj Africi, prenosi RIA Novosti.

Ranije je iz kabineta predsednika Južne Afrike saopšteno da ruski predsednik Vladimir Putin neće lično prisustvovati samitu BRIKS-a 22-24. avgusta, a da će Rusku Federaciju predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovati u svim diskusijama predstojećeg samita.

„Putin će učestvovati u svim diskusijama samita“, navodi se u saopštenju Šerpe.

Južna Afrika je pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda ( MKS ), čije je pretpretresno veće 17. marta izdalo nalog za „hapšenje“ Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove.

MKS tereti rusku stranu koja ne priznaje jurisdikciju MKS, uključujući navodnu „deportaciju“ dece.

Kako je izjavio pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov , postavljanje pitanja MKS-a o „hapšenju” ruskog predsednika je neprihvatljivo, Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS-a i bilo koja od njegovih odluka je ništavna sa stanovišta prava.

BRIKS okuplja Brazil , Rusiju, Indiju , Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje nameravaju da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran i, prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju, Egipat.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading