MOSKVA NE USPEVA DA UKROTI "VAGNEROVCE"! Kadirov potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane, Prigožin to striktno odbio!

Autor:

Svet

13.06.2023

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je potpisalo sporazum sa čečenskim snagama Ahmat, dan nakon što je lider ruskog Vagnera Jevgenij Prigožin to odbio.

MOSKVA NE USPEVA DA UKROTI "VAGNEROVCE"! Kadirov potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane, Prigožin to striktno odbio!

Foto: Tanjug/AP

Potpisivanje je usledilo nakon naredbe da sve "dobrovoljačke jedinice" potpišu ugovore do 1. jula, stavljajući ih pod kontrolu ministra odbrane Sergeja Šojgua, dok Moskva pokušava da uspostavi kontrolu nad privatnim armijama koje se bore u njeno ime u Ukrajini.

Neki veruju da je rusko Ministarstvo odbrane donelo ovu odluku pre svega da bi „ukrotilo“ Vagnera, privatnu vojsku Jevgenija Prigožina koja je postala veoma uticajna nakon pobede u dugoj i teškoj bici za istočni grad Bahmut.

Grupe koje potpišu ugovore sa ministarstvom odbrane će zauzvrat obezbediti da njihovi borci imaju iste beneficije i zaštitu kao redovni vojnici, uključujući podršku njima i njihovim porodicama ako budu ranjeni ili ubijeni na bojnom polju.

Prigožin, koji je bio u zavadi sa ministarstvom odbrane i optužio ih da nisu obezbedili adekvatne zalihe municije njegovim Vagnerovim plaćenicima u Ukrajini, rekao je u nedelju da će odbiti da potpiše bilo kakav takav sporazum, prenosi Advance.hr.

Za razliku od Prigožina, koji je oštro prozvao ministra Šojgua, Ramzan Kadirov, vođa čečenskih snaga, nedavno se uzdržao od kritika Ministarstva odbrane. U poslednje vreme postoje izvesne tenzije između Vagnera i čečenskih snaga.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading