POLJACI U STRAHU ZBOG EKSPLOZIJE U HMELJNICKOM: U gradu kod ukrajinske granice NAGLI SKOK opasnog metala koji se povezuje s osiromašenim uranijumom (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

17.05.2023

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poljskom gradu Lublinu, koji se nalazi blizu ukrajinske granice, između ponedeljka i utorka došlo je do naglog skoka koncentracije opasnog metala bizmuta.

POLJACI U STRAHU ZBOG EKSPLOZIJE U HMELJNICKOM: U gradu kod ukrajinske granice NAGLI SKOK opasnog metala koji se povezuje s osiromašenim uranijumom (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstok ,Profimedia, Google Maps

To je po tvrdnjama pojedinih korisnika društvenih mreža dokaz da u uništenom ukrajinskom skladištu oružja u gradu Hmeljnicki nije bilo samo obične municije.

Kao što je Republika ranije objavila, snimak ogromne vatrene lopte koja se izdiže u nebo blizu Hmeljnickog izazvao je strah širom Evrope.

Foto: www.profimedia.rs

Eksplozija nakon napada ruskih dronova na skladište municije u ukrajinskom gradu Hmeljnicki

Internetom su se proširile tvrdnje da je u pitanju "nuklearna pečurka" nastala nakon što su ruski dronovi proteklog vikenda pogodili skladište tenkovske municije pune osiromašenog uranijuma, a cela priča i dalje je velika enigma.

Foto: printscreen/Twitter Olga Bazova

 

Sada su se na Tviteru pojavili grafikoni za koje se navodi da pokazuju da je nivo radijacije u poljskom gradu Lublinu ostao na normali nakon ruskog udara na Hmeljnicki, ali da je došlo do naglog povećanja koncentracije bizmuta.

Foto: www.profimedia.rs

Metal bizmut

Poznato je da izotopi ovog metala mogu da budu proizvod raspada osiromašenog uranijuma. Dugotrajno udisanje prašine pune ovog metala može da utiče na mentalno stanje ljudi i dovede do promena u krvi.

Na grafikonu se ipak vidi da je nakon naglog skoka koncentracije bizmuta u Lublinu nivo tog metala u vazduhu već u utorak naglo opao, a nisu poznati podaci za sredu.

Ruska vojska je odmah nakon napada u Hmeljnickom objavila da je pogodila skladište municije, bez pominjanja osiromašenog uranijuma.

 

Foto: Tanjug/AP

Britanski tenk Čelendžer 2

Na društvenim mrežama se pročulo da su se tu nalazili radioaktivni projektili za britanske tenkove Čelendžer 2 kojima London naoružava Ukrajinu za odbranu od ruske agresije zbog čega je došlo do naglog skoka gama zračenja na tom području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading