ENIGMA RADIOAKTIVNOG OBLAKA: Šteta od eksplozije u Hmeljnickom POLA MILIJARDE DOLARA, Ukrajinci tvrde da nema GAMA ZRAČENJA (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

16.05.2023

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimak ogromne vatrene lopte koja se izdiže u nebo kod ukrajinskog grada Hmeljnicki izazvao je strah širom Evrope pošto su se internetom širile tvrdnje da je u pitanju "nuklearna pečurka" nastala nakon što su ruski dronovi pogodili skladište tenkovske municije pune osiromašenog uranijuma, a cela priča i dalje je velika enigma.

ENIGMA RADIOAKTIVNOG OBLAKA: Šteta od eksplozije u Hmeljnickom POLA MILIJARDE DOLARA, Ukrajinci tvrde da nema GAMA ZRAČENJA (FOTO, VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen

Ruska vojska je odmah objavila da je pogodila skladište municije, bez pominjanja osiromašenog uranijuma, a na društvenim mrežama se pročulo da su se tu nalazili radioaktivni projektili za britanske tenkove Čelendžer 2 kojima London naoružava Ukrajinu za odbranu od ruske agresije, zbog čega je došlo do naglog skoka gama zračenja na tom području.

Foto: www.profimedia.rs

Eksplozija nakon napada ruskih dronova na ukrajinski grad Hmeljnicki

Ni nekoliko dana od eksplozije nije razjašnjeno šta se tačno desilo u Hmeljnickom, gradu na oko 160 kilometara od ukrajinske granice s Moldavijom.

Američki magazin Njuzvik preneo je tvrdnju jednog od korisnika Tvitera sa sedam miliona pratilaca koji tvrdi da je u napadu na skladište oružja uništena municija vredna oko 500 miliona dolara.

Navodi se da je drugi tviteraš, koji je poznat po širenju propagande Kremlja, objavio da je "čuo glasine da je velika količina uskladištene municije s osiromašenim uranijumom dignuta u vazduh", a na nalozima raznih korisnika Tvitera i Telegrama pojavili su se grafikoni koji su pokazivali "povećanje nivoa radijacije" u satima nakon eksplozije.

U nekim od tih postova prikazani su grafikoni uzeti sa Sejvekobota (SaveEcoBot), ukrajinskog četbota koji nadgleda nivoe nuklearne radijacije u zemlji koja ima šest aktivnih atomskih centrala. Jedna od njih nalazi se na manje od 100 kilometara od Hmeljnickog.

Njuzvik navodi da su među grafikonima bili i oni koji su pripisani Evropskoj komisiji.
Američki magazin prenosi ocenu Tviter naloga Džiokonfrmd (GeoConfirmed), koji vrši geolokaciju vizulenog materijala iz rata Rusije i Ukrajine objavljenog na internetu, da je malo verovatno da su ruski dronovi pogodili skladište s tenkovskom municijom punom osiromašenog uranijuma.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Riši Sunak ispred tenka Čelendžer 2

Istraživač koji to tvrdi citira predratne medijske izveštaje i javno dostupne zvanične podatke o tome da se u Hmeljnickom nalazilo skladište oružja još iz sovjetskog vremena u koje je moglo da stane do 30.000 tona municije.

Lokalne ukrajinske vlasti tvrde da je priča o tome da su pogođeni projektili s osiromašenim uranijumom potpuno lažna i da je Rusi plasiraju kako bi dodatno destabilizovali situaciju.

- Ekološka situacija je sada stabilna, pošto je vatra ugašena. Nema razloga za brigu - poručile su ukrajinske vlasti.

Britanci objavili slanje municije s osiromašenim uranijom krajem aprila, ona je morala da negde ode

Foto: Tanjug/AP

Džejms Hipi, državni sekretar u britanskom Ministarstvu odbrane zadužen za oružane snage i veterane

Džejms Hipi, državni sekretar u britanskom Ministarstvu odbrane zadužen za oružane snage i veterane, objavio je 25. aprila da je "Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo Ukrajini hiljade komada municije za tenkove Čelendžer 2, uključujući onu s osiromašenim uranijumom". Ta municija je očigledno morala negde da bude uskladištena, pa ako i nije završila u Hmeljnickom, sada se sigurno nalazi negde u Ukrajini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading