U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki

Autor:

Svet

15.05.2023

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika je objavljen tekst u kojem je obajvljeno da je radioaktivni oblak iznad Ukrajine, što se ispostavilo kao netačno.

U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki

Foto: Twitter/clashreport

Naš portal je 15. maja ove godine objavio tekst pod naslovom "RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! Rusi raketirali Hmeljnicki, zabeležen visok nivo gama zračenja!", što se ispostavilo kao neistina, stoga ispravljamo tekst.

Na ovo na je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, koji je naš originalni tekst ocenilo kao Manipulisanje činjenicama i Dezinformaciju, pošto u zvaničnim izjavama nakon napada 13. maja 2023. godine ni ruski ni ukrajinski izvori nisu ni spomenuli osiromašeni uranijum.

Jedino što je precizirano u vezi s napadom jeste da je izvršen dronovima, o čemu Business Insider navodi:

(...) Prema izveštajima, na grad je ispaljen val od 21 drona. 
"Nažalost, nisu svi dronovi uništeni te noći - 17 od 21 bespilotne letelice. Postoje četiri pogotka u oblasti Hmeljnicki", rekao je Jurij Ihnat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine za Mail Online. (...)

Je li u Ukrajini povećan nivo radijacije nakon napada na Hmeljnicki?

Tvrdnje o tome da je zabežen porast nivoa radijacije nakon ruskog napada demantovane su upravo na Twitter nalogu portala, koji je naveden kao izvor tih tvrdnji. U tweetu profila SaveEcoBot, objavljenom 15.5.2023. godine, navodi se da su tvrdnje o povećanju zračenja lažna vest te da su vrednosti radijacije u normalnim okvirima.

Juče uveče ruska propaganda počela je da širi lažne vesti o porastu nivoa radijacije na senzoru u Hmeljnickom. Proverili smo ova merenja i na obližnjim senzorima - sve vrednosti ne prelaze prirodne nivoe. Radijacijska situacija u Ukrajini je normalna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Džonko

15.05.2023 20:12

Neka se zahvale Zelenskom i Velikoj Britaniji na tome i granatama sa osiromašenim uranijumom... Nadam se da će vetar i strujanje na visinama sve to odneti nazad u UK...

Saša

15.05.2023 22:10

Pa nije mi jasno šta je tu sada čudno? Da nisu očekivali da Rusi dopuste da gađaju Ruske teritorije sa tim bombama pa neka se zahvale anglisaksoncima na tom poklonu. A fašizam koji vlada ukrainom to je poklon zemlji koja je izvršila najveći genocid ubijanjem svih plemena Indijanaca Amerika.