PENTAGON NIJE PRVA ŽRTVA: Putinova krtica rovarila i u nemačkom BND, ovako je sve otkriveno! (FOTO)

Autor:

Svet

07.04.2023

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon istražuje kako su na društvene mreže procureli poverljivi dokumenti u kojima se vide planovi SAD i NATO da pomognu Ukrajini u prolećnoj ofanzivi protiv Rusije, a ovo nije bila prva akcija neke krtice ruskog predsednika Vladimira Putina u zapadnim obaveštajnim centrima.

PENTAGON NIJE PRVA ŽRTVA: Putinova krtica rovarila i u nemačkom BND, ovako je sve otkriveno! (FOTO)

Foto: Pixabay, Tanjuug/AP

Dokumenti Pentagona i NATO koji su se proširili Tviterom i Telegramom sadrže mape i detalje o isporuci oružja Kijevu, snazi bataljona i ostalim osetljivim pitanjima.

Foto: pixabay.com

Zgrada Pentagona u Vašingtonu

Sve ovo podseća na situaciju sa početka ove godine kada je Karsten Linke (52), otac dvoje dece koji je u bavarskom gradiću Vajlhajm radio kao trener omladinskog fudbalskog tima, identifikovan kao Putinov špijun u najvišim rangovima nemačke spoljne Savezne obaveštajne službe (BND).

Foto: Privatna arhiva

Karsten Linke

Cela priča krenula je krajem decembra 2022. kada su strani mediji objavili da je u Nemačkoj uhapšen ruski dvostruki špijun Karsten L. koji je radio je kao vodeći obaveštajac tajnog odeljenja BND) zaduženim za tehničko izviđanje.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Nemački magazin Špigel tada je objavio da je krtica Kremlja slala strogo poverljive obaveštajne podatke Moskvi, od kojih su se neki odnosili na Ukrajinu.

Kasnije je britanski Dejli telegraf otkrio puni identitet Linkea, za kojeg se navodi da je bio zvezda u usponu u sedištu BND u Berlinu tokom radne nedelje, dok bi svakog vikenda boravio u svom rodnom Vajlhajmu na obodu Alpa.

Foto: Tanjug/AP

Sedište nemačke Federalne obaveštajne službe (BND)

Tamo je, po tvrdnjama lokalnog stanovništva, predstavljao očinsku figuru mladim fudbalerima. U prostorijama fudbalskog kluba Linke je jednom prilikom organizovao spremanje roštilja na koji je došao nemački biznismen ruskog porekla Artur E.

Foto: Tanjug/AP

Kremlj

Ovaj Rus je postao Linkeov kurir koji je za novčanu nadoknadu u dva navrata tokom prošle jeseni odneo poverljive podatke u sedište Federalne obaveštajne službe Ruske Federacije u Moskvi.

Nemačke vlasti očajnički pokušavaju da utvrde da li je Linke bio deo šire mreže ili je delovao sam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading