POSLEDICE KRIZE U ŠVAJCARSKOJ: Franak više nije sigurna valuta

Autor:

Svet

21.03.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Platežno sredstvo koje izdaje centralna banka alpske države gubi poverenje finansijskih tržišta nakon što su akcije Kredi Svisa pale na manje od trećine ranije vrednosti.

POSLEDICE KRIZE U ŠVAJCARSKOJ: Franak više nije sigurna valuta

Foto: Shutterstock

Bankarska kriza u Švajcarskoj, izazvana kolapsom uticajne banke Kredi Svis, koju po naredbi vlasti u Bernu preuzima njen glavni konkurent UBS, uticala je na to da se svetska finansijska tržišta udalje od korišćenja švajcarskog franka u trgovanju.

Foto: Tanjug/AP

Švajcarski franci

To navode svetski ekonomski mediji koji podsećaju da je švajcarski franak tradicionalno smatran za jednu od četiri sigurne valute koje pružaju utočište investitorima (safe-haven currency), zajedno s evrom, američkim dolarom i japanskim jenom.

Foto: Tanjug/AP

Švajcarska banka Kredi Svis

To se sada promenilo pošto su akcije Kredi Svisa izgubile više od dve trećine vrednosti nakon objave da će tu banku preuzeti UBS, najveća švajcarska bankarska institucija i najveća privatna banka na svetu.

Navodi se da su šira finansijska tržišta u ostatku Evrope relativno stabilna, s evrom i britanskom funtom, čija vrednost značajno jača, dok u Aziji jenu vrednost još više raste.

Foto: Tanjug/AP

Švajcarska banka UBS

UBS je pristao na kupovinu konkurentske banke Kredi Svis, druge po veličini u Švajcarskoj, za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama, kao i da preuzme do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, na osnovu plana švajcarskih vlasti za izbegavanje dodatnih potresa na bankarskom tržištu.

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći (oko 101 milijarde evra) za likvidnost UBS i Kredi Svis, koju će isplatiti Švajcarska centralna banka.

Švajcarska vlada daje garanciju za gubitak od najviše 9,7 milijardi dolara (oko 9,07 milijardi evra) da bi omogućila UBS da preuzme Kredi Svis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici. Kredi Svis, druga po veličini švajcarska banka, suočava se s krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu.

Foto: Tanjug/AP

 

Njeni problemi, u kombinaciji s propadanjem dve američke banke tokom poslednje dve sedmice, doveli su u sumnju stabilnost globalnog finansijskog sistema.

Kredi Svis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se s nizom problema poslednjih godina, uključujući i optužbe za pranje novca. Iznos od 54 milijarde dolara zajma od Švajcarske nacionalne banke, koji je isplaćen prošle srede, nije uspeo da umiri tržišta, pa je u priču zato i uveden UBS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading