ZBOG ČEGA HRVATSKI ŽIRI NE VOLI SRPSKE PEVAČE? Ovo je detaljan spisak svih glasanja godinama unazad - evo kako su nas komšije "ISPOŠTOVALE"

Autor:

Zabava

12.05.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika donosi sve rezultate glasanja od 2007. godine, kada se naša država prvi put samostalno pojavila na Evroviziji!

ZBOG ČEGA HRVATSKI ŽIRI NE VOLI SRPSKE PEVAČE? Ovo je detaljan spisak svih glasanja godinama unazad - evo kako su nas komšije "ISPOŠTOVALE"

Foto: shutterstock

Sinoć je u Malmeu održano veliko finale 68. Evrovizije. Pobedu je odneo Švajcarac Nemo, dok je drugo mesto zauzeo Hrvat Bejbi Lazanja. Naša Teya Dora našla se na 17. mestu. Srbija je i sinoć ispoštovala komšije, te im je i naš stručni žiri dodelio 12 poena, kao i publika, koja je glasala putem SMS poruka.

Republika

Foto: ATAImages, printscreen

Bejbi Lazanja osvojio je 2. mesto, a Teya Dora 17. mesto

Sa druge strane, hrvatski stručni žiri nama je dao 3 poena, dok nam je njihova publika dodelila 12. Mnoge javne ličnosti burno su reagovale zbog ovoga, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Marija Šerifović, koja nam je donela pobedu 2007. godine u Helsinkiju, tražila je ima članova hrvatskog žirija.

Danas se ceo dan raspravlja o tome ko više poštuje svoje komšije, a u nastavku ovog teksta možete pročitati kako su tekla glasanja prethodnih godina.

2007. godina - Helsinki

Srbija je prvi put samostalno nastupala 2007. godine, nakon raspada zajednice sa Crnom Gorom. Tada nas je predstavljla Marija Šerifović sa pesmom "Molitva", osvojili smo prvo mesto, a Hrvati su nam dodelili 12 poena. Srbija nije dodeljivala poene Hrvatskoj, kako se u finale nisu plasirali Dragonfly i Dado Topić, koji su izvodili pesmu "Vjerujem u ljubav".

2008. godina - Beograd

Srbiju je u Beogradu predstavljala Jelena Tomašević, koja je sa Borom Dugićem izvela pesmu "Oro". Od Hrvatske smo tada dobili 10 poena. Hrvate su predstavljali Kraljevi ulice i 75 cents sa pesmom "Romanca", a mi smo im dodelili 3 poena. jelena je bila šesta, a Hrvati 21. te godine.

2009. godina - Moskva

Srbiju su ove godine predstavljali Marko Kon i Milaan sa pesmom "Cipela". Naši predstavnici nisu ušli u finale, a naša zemlja je hrvatskim predstavnicima Igoru Cukrovu i Andrei dala 5 poena. Oni su tada izveli pesmu "Lijepa Tena". Hrvatska je osvojila 18. mesto.

2010. godina - Oslo

U Norveškoj nas je predstavljao Milan Stanković, sa pesmom "Balkan". Milan je od Hrvata dobio osam poena u finalu i zauzeo je 13. mesto. Hrvate je tada predstavljala grupa Feminnem sa pesmom "Lako je sve", koja se nije kvalifikovala u finale.

2011. godina - Dizeldorf

Hrvatsku je u Nemačkoj predstavljala Darija, sa pesmom "Celebrate" i nije se kvalifikovala u finale. Nas je predstavljala Nina, sa pesmom "Čaroban", a od Hrvata smo dobili osam poena u finalu. Tada smo zauzeli 14. mesto.

2012. godina - Baku

Željko Joksimović se tada vratio na Evroviziju i osvojio je treće mesto. Hrvati su nam dali 12 poena. Njih je predstavljala Nina Badrić sa pesmom "Nebo", koja se nije kvalifikovala u finale. 

2013. godina - Malme

Glanice naše grupe "Moje 3" nisu uspele da se kvalifikuju sa pesmom "Ljubav je svuda". Nisu se kvalifikovali ni hrvatski predstavnici "Klapa s Mora", sa pesmom "Mižerja.

2014. godina - Kopenhagen

Srbija i Hrvatska nisu učestvovale na Evroviziji koju je organizovala Danska.

2015. godina - Beč

Hrvatska nije učestovala ni ove godine. Naša Bojana Stamenov osvojila je 10. mesto sa pesmom "Beuty Never Lies".

2016. godina - Stokholm

Tada smo dobili uvid u odvojene glasove žirija i publike i situacija je krenula da se zahuktava. Sanja Vučić je osvojila sa pesmom "Goodbye (Shelter)", kojoj su Hrvati dodeli 14 poena - 12 publika, a 2 stručni žiri. Hrvatska pevčica Nina Kraljić osvojila je 23. mesto sa pesmom "Lighthouse". Od nas je dobila četiri poena - nula od žirija, a četiri od publike.

Republika

Foto: shutterstock

Srbija, Hrvatska, ilustracija

2017. godina - Kijev

Tijana Bogićević je predstavljala našu zemlju sa pesmom "In Too Deep". Ona se nije kvalifikovala u finale. Hrvatsku je predstavljao Žak Hudek sa pesmom "My Friend" i osvojio je 13. mesto. Naš stručni žiri mu je dao nula poena, a naša publika 5. 

2018. godina - Lisabon

Hrvate je tada predstavljala Franka sa pesmom "Crazy" i nije se kvalifikovala u finale. Nas su predstavljali Sanja Ilić i Balkanika sa pesmom "Nova Deca", koji su osvojili 19. mesto. Od hrvatskog žirija nismo dobili ništa, dok nas je publika nagradila sa 12 poena.

2019. godina - Tel Aviv

Hrvatsku je tada predstavljao Roko sa pesmom "The Dream", koji se nije kvalifikovao u finale. Nas je predstavljala Nevena Božović sa pesmom "Kruna", koja je osvojila 18. mesto. Hrvatski žiri dao nam je četiri poena, a javnost osam.

2020. godina - Roterdam

Takmičenje je otkazano zbog pandemije koronavirusa

2021. godina - Roterdam

Grupa Hurricane osvojila je 15. mesto sa pesmom "Loco, Loco". Hrvatski žiri dao nam je sedam poena, a javnost 12 poena. Njihova predstavnica Albina nije se kvalifikovala u finale sa pesmom "Tick-Tock".

2022. godina - Torino 

Konstrakta je osvojila peto mesto sa pesmom "In Corpore Sano". Tada smo od Hrvata dobili po 12 poena - i od žirija i od javnosti. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić nije se kvalifikovala u finale sa pesmom "Guilty Plesaure".

2023. godina - Liverpul

U Engleskoj nas je predstavljao Luk Blek, koji je osvojio 24. mesto. Hrvatski žiri dao nam je četiri poena, a javnost sedam. Hrvatska grupa "Let 3" osvojila je 13. mesto sa pesmom "Mama ŠČ!". Naš žiri im je dao osam poena, a naša publika 10 poena.

2024. godina - Malme

Kao što smo naveli na početku teksta, publika i žiri iz Srbije dali su Hrvatima po 12 poena. Hrvatski žiri nama je dao 3 poena, a publika 12.

Republika

Foto: shutterstock

Hrvatska, Srbija, ilustracija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Ljudski svijet

12.05.2024 21:22

vidljiva netrpljivost susjeda nije mrznja a ona olako eskalira po potrebi stranih sila NIJE mi zaista jasno Zasto toliko zlo jednog istog naroda vrag ih podilija po viri i imamo sto imamo svuda kad su u blizini netrpljivost