RUSIJA POZVALA GENERALNU SKUPŠTINU UN DA USVOJI BELORUSKE AMANDMANE: Nebenzja oštro poručio - Ako oni ne prođu...

Autor:

Svet

23.02.2023

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebenzja je kazao da je za ispravljanje ove situacije "potrebno podržati uravnotežene amandmane" koje je predložila Belorusija.

RUSIJA POZVALA GENERALNU SKUPŠTINU UN DA USVOJI BELORUSKE AMANDMANE: Nebenzja oštro poručio - Ako oni ne prođu...

Foto: Tanjug/AP

Rusija je pozvala na usvajanje amandmana na rezoluciju Generalne skupštine UN o Ukrajini, koje je predložila Belorusija, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o Ukrajini.

Nebenzja je u obraćanju u sredu naglasio da rezolucija, o kojoj će se izjasniti Generalna skupština UN, neće doprineti prelasku na „mirno rešavanje protivrečnosti između Rusije i Zapada koje su eskalirale pre godinu dana“, prenosi TAS S.

Nebenzja je kazao da je za ispravljanje ove situacije "potrebno podržati uravnotežene amandmane" koje je predložila Belorusija.

- Ako oni ne prođu, a dokument ostane jednostran i nepovezan sa stvarnošću kao što je to sada, ohrabrujemo sve da glasaju protiv ovog nacrta rezolucije - saopštio je ruski diplomata.

Nebenzja je još naveo da bi pregovori o rešavanju ukrajinske krize trebalo da se vode sa Vašingtonom, a ne sa Kijevom, a da je Moskva spremna da traži diplomatsko rešenje.

Amandmani koje je Belorusija predložila na nacrt rezolucije o Ukrajini objavljeni su na sajtu UN neposredno pre početka sednice, prenosi TAS S.

- Belorusija veruje da su momentalni pregovori bez ikakvih preduslova jedina šansa da se zaustavi sukob u Ukrajini - izjavio je u sredu stalni predstavnik Belorusije pri Ujedinjenim nacijama Valentin Ribakov.

Minsk predlaže da se iz dokumenta uklone odredbe koje Rusiju smatraju odgovornom za početak sukoba i pozivaju je da povuče svoje trupe iz Ukrajine što je pre moguće.

Amandmani uključuju poziv na mirno rešenje putem pregovora, kao i zabranu isporuke oružja Kijevu, navodi TAS S.

Generalna skupština UN treba da donese rezoluciju koja podržava rešavanje sukoba na osnovu plana koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading