10 NAJMOĆNIJIH JEVREJA NA SVETU!

Autor: telegraf.rs

Svet

28.01.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uticajni jevrejski portal Jpost formirao je krajem prošle godine listu najuticajnijih Jevreja u 2017. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivanka Tram je prešla u judaizam

Rezultati su neke iznenadili a neke i ne, a interesantno je da je na prvom mestu liste jedan - zet.

 

1. Džared Kušner/ Ivanka Tramp

Čovek koji je možda i najviše uticao na snagu i ubedljivost izborne kampanje predsednika Donalda Trampa. Kreirao je digitalnu strategiju Trampove kampanje i uticao na angažovanje ključnih ljudi.

Zbog urođene stidljivosti i povučenosti, Džared Kušner izbegava pojavljivanje u javnosti i pred kamerama pa je daleko uticajniji iz prikrajka. Poseduje ogroman neboder na Petoj aveniji 666, svega nekoliko blokova dalje od Trampove kule.

Kao 25-godišnjak, 2006. je kupio čuveni njujorški list "Obzerver".  Za njega kažu da je Trampove "oči i uši". Kušner je ortodoksni Jevrejin, čiji su baba i deda preživeli Holokaust.

Ćerka američkog predsednika, Ivanka Tramp, udajom za Džareda Kušnera promenila je veru i prešla u judaizam.

 

What a wonderful time at the PGA Awards last night.

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot) on Jan 21, 2018 at 3:44pm PST

 

2. Gal Gadot

Pravo niotkuda, na drugo mesto liste u 2017. izbila je "čudesna žena" Gal Gadot (32).

Ova prelepa glumica zablistala je u klasiku "DC stripova", filmu "Wonder woman" koji je vratio svih 149 miliona uloženih dolara u budžet ostvarivši impresivnu zaradu od 822 miliona zelenih novčanica.

Neverovatno, ali Gal je za ovu ulogu plaćena samo 300.000 dolara! Na njenu sreću, uspeh filma doneo joj je daleko veću cifru za buduće filmove "Avengers" (7 miliona dolara) i "Čudesna žena 2" (više od 10 miliona).

Zahvaljujući zaradi "Čudesne žene" na blagajnama širom sveta, Gal je prema anketi Forbsa najplaćenija glumica u 2017. godini.

Bivša manekenka i Mis Izraela iz 2004. proslavila se u Holivudu hita "U korak sa Džonasovima".

Počasna je ambasadorka UN i novo zaštitno lice kozmetičke kompanije "Revlon" kao i proizvođača mobilnih telefona "Huawei".

3. Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer i političar. Netanjahu je prvi predsednik Vlade Izraela rođen u Izraelu nakon uspostavljanja države.

U politiku se vratio 2002. kao ministar inostranih poslova (2002. - 2003.) i ministar finansija (2003. - 2005.) u vladama Arijela Šarona.

Uz Davida Ben-Guriona jedini političar koji je tri puta biran za premijera Izraela.

4. Gideon Sar

Bivši izraelski ministar unutrašnjih poslova i obrazovanja. Bio je Netanjahuov čovek od poverenja i vrlo važna osoba u vrhu države.

Mnogi ga pamte po odluci iz 2014. kada je potpisao naredbu da se Aramejci priznaju kao posebna manjina u registru stanovnika Izraela.

5. Ester Hajut

Predsednica Vrhovnog suda Izraela, tu dužnost predviđeno je da obavlja do 2023. godine.

Nakon što je u mladosti napustila izraelsku armiju upisala je prava na Univerzitetu u Tel Avivu. Kao pripravnik stažirala je u advokatskoj kompaniji Haima Josefa Zadoka, nekadašnjeg izraelskog ministra pravosuđa.

Potom je otvorila sopstvenu advokatsku kancelariju, da bi pre nekoliko godina ušla u vladu Benjamina Netanjahua.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

6. Vlodimir Grojsman

Premijer Ukrajine, na toj poziciji je od 14. aprila 2016. godine. Osam godina na čelu Vinice, grada u Ukrajini poznatom kao meka za najvažnije domaće banke.

Došavši na mesto premijera, Grojsman se zakleo da će se danonoćno boriti protiv korupcije i istovremenog približavanja vrednostima Evropske Unije.

7. Anat Hoffman

Jedna od najpoznatijih aktivistkinja i boraca za prava Jevreja u svetu. Lider Žena Zida Plača, organizacije koja se u Izraelu bori za polnu jednakost i isti tretman žena i muškaraca.

Zbog svojih uverenja nekoliko puta je privođena. Veoma cenjena u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bob Iger

8. Bob Iger

Predsednik kompanije "Volt Dizni". Vrlo moćan čovek u svetu filma i zabave sa godišnjom platom od oko 30 miliona dolara. Mediji tvrde da je težak oko 100 miliona dolara.

Ekipe američkog fudbala Ouklend i San Dijego uzdale su se u Igera da će im pomoći da izgrade zajednični stadion u Karsonu, Kalifornija. Odbio je ponudu.

Jedan od donatora kampanje Hilari Klinton za predsednika SAD. Bio u odboru Strateškog foruma Donalda Trampa do polovine 2017. kada je podneo ostavku jer su SAD izašle iz Pariskog klimatskog sporazuma.

9. Čak Šumer

Američki političar, član Demokratske stranke i senator iz Njujorka. Kako u Senatu postoji pravilo da svaka partija daje po dva predstavnika, lidera "Manjine", on je po četvrti put izabran od Demokrata za tu funkciju.

Hvali se činjenicom da svake godine poseti 62 okruga u Njujorku.

Nije klasičan tip političara koji uz svoju funkciju gleda da ima i finansijske koristi - prema podacima koji se na internetu mogu naći, na njegovom bankovnom računu nema više od milion dolara.

10. Dejvid Fridman

Američki ekonomista, fizičar i libertarijanac. Kao pripadnik političke filozofije koja podrazumeva da bi pojedinci trebalo da budu slobodni da čine šta god žele sa sobom i svojom imovinom sve dok ne ugrožavaju istu slobodu ostalih, Fridman je oduvek bio cenjen u svojim krugovima.

Prošle godine postao je novi ambasador SAD u Izraelu. Fridman je ujedno prvi ambasador predsednika Donalda Trampa.

Potpredsednik SAD Majk Pens ocenio je da je novi izaslanik "rođen za taj posao".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading