NIŠTA OD PUTINOVOG POSEJDONA! Ceo svet se tresao zbog ispaljivanja torpeda, ali je pokušaj bio neuspešan!

Autor:

Svet

11.11.2022

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je pokušala i nije uspela da testira svoj torpedo „sudnjeg dana“, veruju američki obaveštajni izvori, što je mogući znak da Moskva počinje da oseća sankcije.

NIŠTA OD PUTINOVOG POSEJDONA! Ceo svet se tresao zbog ispaljivanja torpeda, ali je pokušaj bio neuspešan!

Foto: Tanug/AP, Youtube/SUT Media

Vladimir Putin ima najmoćnije oružje na svetu, smatraju iz SAD

Strašan torpedo na nuklearni pogon, nazvan Posejdon, postavljen je na Belgorod, najveću podmornicu na svetu, koja je tek ovog leta počela da se upotrebljava.

Belgorod je otkriven uz veliku pompu 2019. godine, a torpedo Posejdon, prvi put najavljen 2015., viđen je kao krunski dragulj podmornice.

Rusija se tada hvalila da će Posejdon biti sposoban da uništi čitave gradove izazivanjem cunamija.

Republika

Foto: Tanjug/AP,Youtube/Telekanal Zvezda, Minoboronы Rossii

Vladimir Putin

Ali u četvrtak su američki izvori rekli CNN-u da su posmatrali kako se Belgorod priprema za testiranje - zatim napušta područje za testiranje u Arktičkom moru i vraća se u luku bez ispaljivanja.

Veruje se da je neuspeh u testiranju oružja posledica tehničkih problema.

- Ovo se može posmatrati kao deo šire slike i nedavne vojne prakse Rusije, slanja loše obučenih i nedovoljno opremljenih trupa u Ukrajinu - rekao je zapadni diplomata za CNN.

- Ruska vojna industrija prolazi kroz teška vremena, a takođe možemo videti da sankcije Zapada na visokotehnološku vojnu robu imaju efekta i da se moraju nastaviti.-

Republika

Foto: twitter.com/Francis Scarr

Posejdon

Prostor za testiranje torpeda ubrzano se zatvara, jer će se Arktičko more uskoro zalediti.

Belgorod je primećen na površini Barencovog mora 22. i 27. septembra u blizini poluostrva Kola, preneo je USNI Nevs.

U to vreme, italijanski list La Republika izvestio je da su vojni zvaničnici u Evropi upozorili da je podmornica otputovala u Karsko more da testira svoj torpedo Posejdon.

Nije jasno zašto se vratio kući a da nije izvršio test.

Američki zvaničnici rekli su za CNN da ne očekuju da će Rusija izvršiti bilo kakav oblik nuklearne detonacije tokom testiranja. Međutim, pokazivanje Posejdona bi moglo da podstakne tenzije sa Sjedinjenim Državama.

Vladimir Putin je 2018. prvi put pomenuo torpedo na nuklearni pogon, koristeći svoje obraćanje o stanju nacije da se pohvali nizom novih oružja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Rekao je da će Posejdon učiniti beskorisnim sisteme američke raketne odbrane.

Belgorod težak 30.000 tona ima šest Posejdona, a služi i kao matični brod za manje podmornice koje su Rusi koristili za operacije u dubokom moru.

Torpeda su upoređena sa dronom jer se mogu kontrolisati na daljinu kako bi se zaobišla odbrana.

Oni takođe imaju teoretski neograničen domet, zahvaljujući svom nuklearnom reaktorskom motoru.

Torpeda Poseidon su napravljena u sličnom obliku kao i obična torpeda, ali su mnogo veća od konvencionalnog oružja, dužine do 79 stopa, zbog čega ih moraju nositi posebno dizajnirane podmornice.

Izveštaji o njegovoj brzini su varirali, pa je čak 70 milja na sat i čak 124 mph, što ga čini veoma teškim za zaustavljanje.

Republika

Foto: Shutterstok, Tanjug/AP

Vladimir Putin

Oružje bi takođe moglo delovati kao podvodna vozila bez posade (UUV), sposobna da rade kilometrima ispod talasa kako bi mapirali dno okeana koristeći sistem za snimanje sonara poznat kao bočno skeniranje.

Međutim, UUV bi takođe mogli da budu raspoređeni da sabotiraju podmorske kablove za napajanje i internet tokom sukoba.

Džinovska podmornica takođe ima mini-podmornicu od 180 stopa koja je usidrena ispod. Vozilo od 25 ljudi može se koristiti za istraživanje, spasavanje i specijalne vojne operacije.

U onome što se smatra zlokobnim razvojem događaja, komandanti podmornica će izveštavati direktno Putinu, a ne glavnom pomorskom rukovodstvu zemlje, čineći Belgorod više kao dubokomorska obaveštajna agencija nego konvencionalna podmornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivica

11.11.2022 10:05

Gospodo, bolje što se vratila a nije ispalila torpedo. Sudnji dan će i ovako doći, bez pomoći Rusa. Pa počeo je polaritet sveta. Jedni levo, drugi desno, neki kalkulišu, a neki trguju. Neko je uzeo pamet sveg sveta, uskoro počinje Armagedon. Uništavamo se ratovima, krizama, koronom i inflacijom. Krenula je zlatna milijarda, polako ali sigurno