Oni su ključni igrači Trećeg svetskog rata

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet je uspeo da se provuče kroz iglene uši u 2017. godini i izbegne rat planetarnih razmera iako su otvorena brojna žarišta s tendencijom da eskaliraju i prerastu u sukob globalnih razmera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Amerika najjača vojna sila

Zbog tako trusnog stanja u svetu grupa eksperata je napravila listu deset vojno najmoćnijih zemalja oko kojih bi se vodili ključni događaji potencijalnog sukoba svetskih razmera, a u kom, s obzirom na oružane kapacitete i tehniku država, ne bi bilo pošteđenih.

Na prvom mestu liste nalaze se Sjedinjene Države jer one prednjače u budžetu za odbranu, kao i po broju vojnih letelica. Za njima mnogo ne zaostaje Rusija sa znatno većim brojem tenkova, ali i vojnika. Te dve države ove godine su zaoštrile odnose uprkos nadanjima Moskve da će politika nove američke administracije Donalda Trampa biti drugačija.

Peskov: Odnosi sa Amerikom u 2017. najveće su razočaranje godine

- Naši odnosi sa Amerikom su najveće razočaranje iz 2017. godine - potvrdio je juče i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji, podrazumeva se, nije govorio o eventualnom sukobu sa Vašingtonom, ali o tome spekulišu brojni analitičari, posebno zbog činjenice da dve sile već uveliko raspiruju varnice oko nekih tačaka na planeti, uključujući i Balkan.

Odmah posle Amerike i Rusije našla se Kina sa zapanjujuće velikim brojem vojnika. Zanimljivo je da je vrhovni kineski general juče upozorio da bi rat sa Severnom Korejom mogao da izbije u svakom trenutku i da treba da se aktiviraju trupe što pre. Države koje su, takođe, spremne da mobilišu veliki broj vojnika u svakom trenutku su Indija, Francuska, Britanija, Japan, Turska, Nemačka i Egipat.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading