KINEZI UMALO NISU SKUVALI INDIJCE: Prvi put upotrebljeno ELEKTROMAGNETNO ORUŽJE u svetu!

Autor:

Svet

18.11.2020

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineske trupe koristile su mikrotalasno oružje da bi prisilile indijske vojnike na povlačenje tokom sukoba na granici dve zemlje na Himalajima, tvrdi Đin Kanrong, stručnjak za međunarodne odnose i profesor pekinškog Univerziteta Renmin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Britanski list Dejli mejl prenosi njegovu tvrdnju da je kineski elektromagnetno oružje može bukvalno da skuva ljudsko tkivo jer funkcioniše po istom principu kao i mikrotalasna pećnica i zagreva sve što mu je u dometu. Ono zagreva molekule vode ispod ljudske kože i izaziva ogromne bolove, koji postaju sve veći, a može da dosegne metu i na oko kilometar udaljenosti. Prema Đinovim rečima, u ovom slučaju indijskim vojnicima je samo pozlilo i počeli su da povraćaju, pa su morali da se povuku.

Đin je pohvalio kineske snage na "predivno" izvedenoj akciji, kojom su uspeli da oteraju indijske vojnike bez ijednog ispaljenog metka. Time nisu narušili sporazum dve zemlje po kojem u slučaju sukoba pograničnih snaga oko te planinske teritorije ne sme doći do upotrebe vatrenog oružja. Smatra se da je ovo prva javno objavljena upotreba elektromagnetnog oružja u pravom sukobu. Profesor je studentima ispričao da su neprijateljski vojnici počeli da povraćaju 15 minuta nakon što je oružje upotrebljeno.

- Morali su da se povuku. Tako su (kineski vojnici) ponovo uspostavili kontrolu nad teritorijom - kazao je Đin.

List Tajms precizira da je elektromagnetno oružje upotrebljeno krajem avgusta, kada su se dve zemlje koje raspolažu i nuklearnim oružjem sukobile na području planinskih prevoja Himalaja. U tom obračunu poginulo je najmanje 20 indijskih vojnika, dok Peking nije saopštio broj žrtava na kineskoj strani. To bio najžešći sukob Indije i Kine za poslednjih više od pola veka.

Vest o navodnom korišćenju elektromagnetnog oružja dolazi u trenutku kad dve zemlje pokušavaju da diplomatskim putem smire tenzije na granici. U međuvremenu su i Kina i Indija poslale na hiljade vojnika na granicu, dok nastoje da dođu do dogovora u vezi sa spornim područjem.

U junskom sukobu se ubijali bambusovim štapovima s ekserima

Prvi letošnji sukob Kine i Indije oko strateški važne doline Galvan, koja se prostire između kineskog Tibeta i indijskog Ladaha na Himalajima, izbio je u junu. Indijski mediji objavili su da su se vojnici zbog sporazuma koji zabranjuje upotrebu vatrenog oružja upustili u borbu prsa u prsa i da su neki od njih prebijeni na smrt. U obračunu su dve strane koristile kamenje, motke i štapove bambusa ojačane ekserima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading