BOSNU I HERCEGOVINU POGODIO ZEMLJOTRES! Podrhtavalo tlo Mostara!

Autor:

Svet

07.03.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres jačine 3,1 stepen Rihterove skale pogodio Bosnu i Hercegovinu.

BOSNU I HERCEGOVINU POGODIO ZEMLJOTRES! Podrhtavalo tlo Mostara!

Foto: shutterstock

Zemljotres

Jutros u 7.42 sati, zemljotres jačine 3,1 stepen Rihterove skale pogodio je Bosnu i Hercegovinu, javlja Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Potres je zabeležen na dubini od devet kilometara, a epicentar se nalazio 29 kilometara od Mostara.


Seizmička aktivnost u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina se nalazi u području visokog seizmičkog rizika, a zemljotresi su relativno česta pojava. Područje Balkanskog poluostrva je poznato po seizmičkoj aktivnosti, te su redovna praćenja i pripremljenost ključni za smanjenje potencijalnih šteta koje zemljotresi mogu izazvati.

Zemljotresi su prirodne katastrofe koje se ne mogu predvideti, ali se možemo pripremiti kako bismo smanjili štetu i zaštitili sebe i svoju imovinu. Postoji nekoliko koraka koje možemo preduzeti kako bismo bili spremni za potencijalni zemljotres.


Plan evakuacije i sigurno mesto

Prvo što treba uraditi je napraviti plan evakuacije i identifikovati sigurno mesto u slučaju zemljotresa. Ovo mesto treba da bude udaljeno od staklenih površina, teških nameštaja i drugih potencijalno opasnih objekata.

Prva pomoć i oprema za preživljavanje

Imati osnovnu opremu za preživljavanje, poput zaliha hrane, vode, baterijske lampe, radio-aparata i komplet za prvu pomoć, može biti od presudnog značaja u trenucima nakon zemljotresa. Takođe, važno je znati kako pružiti prvu pomoć povređenima.

Učvrstite nameštaj i objekte

Učvrstite teže komade nameštaja kao što su ormari i police kako ne bi došlo do prevrtanja ili padanja tokom zemljotresa. Takođe, osigurajte viseće predmete poput lustera kako ne bi postali opasnost tokom podrhtavanja tla.

Zaštita od požara

Zemljotresi često izazivaju požare, stoga je važno imati protivpožarnu opremu poput vatrogasnih aparata i detektora dima. Takođe, važno je znati kako brzo i efikasno reagovati u slučaju pojave požara.

Sigurnost objekata

Zgrade treba da budu građene po propisima za zonu u kojoj se nalaze, a redovno održavanje i procena strukturalne sigurnosti zgrada takođe mogu smanjiti rizik od ozbiljnih oštećenja tokom zemljotresa.

 


BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading