"HRVATI SU HUŠKALI PSE NA NAS": Evropski mediji o maltretiranju izbeglica

Autor:

Svet

18.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sipali su nam vodu u cipele, žene su pipali i ispuštali grozne zvuke, kaže Avganistanka Atefa

"HRVATI SU HUŠKALI PSE NA NAS": Evropski mediji o maltretiranju izbeglica

Foto: Tanjug/Ap

Hrvatska je već dugo na zlom glasu zbog brutalnog ponašanja prema migrantima, koji se preko ove države upute ka zapadnoj Evropi samo kad nemaju drugog izbora.


Kako piše Frans pres, hrvatska policija koristi nasilje da bi oterala izbeglice, a Atefa (29), izbeglica iz Avganistana, svedočila je o njihovom surovom ponašanju. Ona tvrdi da je prošla torturu hrvatske policije s još osmoro drugih migranata, prema kojima su se ponašali kao da su životinje.


Ona je ispričala da su ih hrvatski policajci prisilili da skupljaju smeće, sipali su im vodu u cipele, žene su pipali i ispuštali grozne zvuke.


- Grudi me još bole... A to su radili smejući se - istakla je Atefa u kampu u Bihaću.

 

Iz bezbednosnih razloga ona je odbila da otkrije prezime, a svoju ratom razorenu državu napustila je pre dve godine, kada su talibani preuzeli kontrolu nakon višegodišnjeg rata.
Raz Mohamad Saifi (21) rekao je da je njegovo višegodišnje putovanje iz rodnog Avganistana do hrvatske granice bilo teško i ponekad nasilno. Stigao je kopnom iz Turske u BiH.


- Kada nas je policija uhvatila, skinuli su nas i pretražili, uzeli nam telefone, novac i cipele - rekao je za AFP, dodajući da je policija nahuškala i pse na njih pre nego što su ih prisilili da se preko reke vrate u BiH.


Stanovnici pograničnog sela Tržac dali su Saifiju i još četvorici migranata odeću i cipele pre nego što im je humanitarna organizacija organizovala prevoz do obližnjeg kampa.
Uprkos batinama, Saifi ne želi da odustane od sna da živi u Francuskoj i naglašava da on i drugi ne žele ništa da učine lokalnim stanovnicima koji se boje migranata.


- Da sam hteo da budem kriminalac, da sam bio spreman da ubijam, ostao bih u Avganistanu - rekao je Saifi.

 

Raz Mohamad Saifi: Skinuli su nas i uzeli nam telefone, novac i cipele

 

Direktno krivi za smrt devojčice (6)

O surovosti hrvatske policije najbolje svedoči slučaj šestogodišnje avganistanske devojčice Madine Husini, koja je poginula 2017, kada je na nju na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske naleteo voz. Njena porodica tvrdi da je ih je hrvatska policija sprečila da uđu u Hrvatsku i uputila da se vrate u Srbiju železničkim nasipom, čime je direktno skrivila smrt deteta.


Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska u slučaju smrti Madine Husini prekršila niz propisa Evropske konvencije o ljudskim pravima. Odluka je doneta jednoglasno, a Hrvatskoj je naloženo da Madininoj porodici mora da isplati odštetu od 40.000 evra, kao i troškove suđenja u visini od 16.700 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Meli CH

18.11.2023 22:59

Nek su, dosadili ste bogu i narodu kriminalci, ovdje u Svicarskoj niko vas nece, ono sto ih ima dali im smjestaj ispod zemlje od vojske, stoke jedne