PAKAO! POŽAR KOD OSIJEKA VIDI SE IZ SVEMIRA: Gore tone plastike, 180 vatrogasaca se bori sa stihijom, situacija KRITIČNA! OTROVNI KANCEROGENI DIM prešao u BIH!

Autor:

Svet

04.10.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar koji je planuo noćas na deponiji uskladištene plastike osječke firme “Drava International” proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijumove lužine i 1000 litara hlorovodonične kiseline (HCL), izvestili su u sredu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

PAKAO! POŽAR KOD OSIJEKA VIDI SE IZ SVEMIRA: Gore tone plastike, 180 vatrogasaca se bori sa stihijom, situacija KRITIČNA! OTROVNI KANCEROGENI DIM prešao u BIH!

Foto: www.profimedia.rs

Požar je izbio u sredu rano ujutro, a oko 5 sati hitna poruka Direktorijata civilne zaštite probudila je sve koji žive na osječkom području. Dok su se građani budili desetine vatrogasaca su satima već pokušavali da ugase vatru. Požar je stavljen pod kontrolu, a u borbi sa vatrom lakše su povređena dva vatrogasca.

Republika

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ IGOR VUČKOVIĆ/

 

 

"Još uvek je kritično, ali požar je stavljen pod kontrolu. Gasi ga 180 vatrogasaca sa 82 cisterne i jednim robotom", izjavio je za Dnevnik HRT Marin Ćurić i podsetio da je ovo treći požar u poslednjih desetak godina u ovoj firmi.

Posmatrač iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Baboselac je objavio da se dim od požara u Osijeku vidi sa satelita i da je prešao i u BiH.

Republika

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ IGOR VUČKOVIĆ/

 

 

- Situacija je strašna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova fabrike. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi sprečili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je neverovatna, jednostavno rečeno strašna, ne možeš prići na više od 30 metara jer se topi oprema na nama. Hidrantska mreža unutar fabrike ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge reči. Ovako nešto još nisam video - rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamenik zapovednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

 

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, Dragan Vulin, upozorio je građane da ostanu unutar svojih domova i zatvore prozore i vrata. Dim i opasni plinovi proizvedeni tokom požara mogli su imati dugoročne posledice na okolinu, uključujući polja i vrtove koji bi mogli postati neprikladni za uzgoj hrane zbog taloženja opasnih čestica. Toksičolog prof. dr. Franjo Plavšić dodatno je upozorio na opasnosti od respiratornih problema uzrokovanih požarom, ističući važnost zaštite disajnih puteva i poštovanja uputstava nadležnih službi.

 

 

“Izgaranje plastike je uvek vrlo opasno jer pored trenutnog zagađenja vazduha i okoline ima i dugoročne posledice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolini. Osim ugljen-monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi gasovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tokom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi pogotovo da ne ostaju na otvorenom”, objašnjava prof. dr. Plavšić.

 

 

Dodaje da je važna dobra zaštita vatrogasaca koji takve požare trebaju gasiti samo punom opremom jer ne smeju udisati vazduh s otvorenog već imati opremu s kiseonikom. Isto se odnosi i na policajce koji obezbeđuju požarište.  Naglašava da nakon što se osječki požar ugasi problemi neće završiti. Naime, vazduh će se verovatno brzo raščistiti uz pomoć vetrova, ali problem bi mogla biti zagađena polja i vrtovi.

 

 

“Problem nisu samo gasovi već i čestice koje se na tlu mogu taložiti jako dugo. Dioksini i dibenzodioksini mogu se zadržati godinama na poljima, vrtovima koji onda postaju neadekvatni za upotrebu odnosno uzgoj hrane za ljude i stoku”, upozorava on.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading