ZLOUPOTREBA ŠPIJUNSKOG SOFTVERA: Makedonski Sitroks na američkoj crnoj listi

Autor:

Svet

18.07.2023

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska kompanija Sitroks (Cytrox) je od danas među kompanijama sa kojima Sjedinjene Američke Države zabranjuju svojim kompanijama da trguju „jer predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost i interese američke spoljne politike”, preneli su Vašington post i Rojters.

ZLOUPOTREBA ŠPIJUNSKOG SOFTVERA: Makedonski Sitroks na američkoj crnoj listi

Foto: Shutterstock

Softver za praćenje komunikacija „Predator” koji je bio u centru međunarodnog špijunskog skandala nelegalno su razvili u Skoplju kompanija „Sitroks” i složena mreža kompanija povezanih sa izraelskim biznismenom i bivšim visokim izraelskim vojnim zvaničnikom Talom Dilijanom.

„Dokumenti bivše Uprave za kontraobaveštajne poslove iz 2017. godine pokazuju da su nadležni imali informacije o tome šta se dešava u Skoplju, ali su zažmirili. Softver je prodat u Jermeniji, Egiptu, Grčkoj, Indoneziji, Madagaskaru, Omanu, Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama, a kanadska univerzitetska organizacija Citizen Lab je u decembru 2021. otkrila da je superiorni softver korišćen za ilegalni nadzor građana“, piše IRL.

Pored makedonskog Sitroksa, na listi su još tri kompanije koje se bave razvojem špijunskog softvera. Reč je o kompanijama Inteleka Limited sa sedištem u Irskoj i njenom ogranku iz Grčke i Sitroks Holdingu iz Mađarske.

Republika

Foto: Printsrkin

 

 

Vašington post, pozivajući se na visoke zvaničnike administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, koji su razgovarali sa novinarima pod uslovom anonimnosti, izveštava da je odluka deo tekućih napora da se izbori sa širenjem i zloupotrebom komercijalnog špijunskog softvera.

Ovaj potez, prema istim izvorima američkih medija, snažan je signal onima koji koriste špijunski softver, kao i čitavoj industriji.

U decembru 2021. godine, kanadska nevladina organizacija Citizen Lab i kompanija Facebook objavili su globalni skandal sajber špijuniranja. Tada je izdvojeno sedam kompanija čije su usluge korišćene za sajber špijunažu, uključujući i makedonsku.

Sve je počelo nakon što je Sitroks softver pod nazivom Predator pronađen u mobilnim telefonima Ajmana Nura, egipatskog opozicionog lidera – koji živi kao tražilac azila u Turskoj – i egipatskog novinara. Njih dvoje su primetili da im telefoni postaju neobično vrući i obavestili su Citizen Lab.

Istraživanje BIRN-a iz decembra iste godine pokazalo je da uloga makedonske IT firme „Sitroks” u globalnom skandalu sajber špijunaže nije avantura lokalnih profitera.

Naprotiv, podaci do kojih su došli ukazivali su da je Sitroks deo milionske grupe koja nudi softver i tehnologiju za obaveštajne operacije.

Grupu vode biznismeni sa ozbiljnim vojnim iskustvom u Izraelu i uglavnom sarađuje sa vladama raznih zemalja.

U to vreme makedonska „veza” sa skandalom bio je 30-godišnji Ivo Malinkovski, čija najbliža porodica, pored čuvenog restorana i vinarije „Kamnik”, poseduje i vodi preduzeće za trgovinu vojnom opremom i naoružanjem” Mikei-internacional“.

Malinkovski više nije menadžer u makedonskom Sitroksu od oktobra 2022. Sada je menadžer te kompanije Silvija Jastžebska, piše Prisma.

Posle Egipta, ovaj špijunski softver je izazvao najveće talase na političkoj sceni u susednoj Grčkoj. Prošle godine je vlada aktuelnog premijera Konstantina Micotakisa optužena da je špijunirala novinare i političare preko softvera Predator, a lokalna policija je pretražila kancelarije kompanije.

Grčki tužioci pokrenuli su istragu o tvrdnji novinara da je njegov pametni telefon zaražen softverom za nadzor u operaciji obaveštajne službe zemlje.

Prema izjavi novinara, u njegov telefon je unet maliciozni softver „Predator” iz „Sitroksa”.

Tužilaštvo je istražilo navode da je ovaj špijunski softver u Grčkoj prodavala grčka kompanija Inteleka.

Pokrenuto je parlamentarno saslušanje tokom kojeg je saslušan šef grčke obaveštajne službe, kao i tvrdnja da Intelleka sarađuje sa obaveštajnim agencijama u jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Micotakis je negirao da vlada ima bilo kakve veze sa skandalom, ali su šef tajne policije Panajotis Kontoleon i generalni sekretar vlade, takođe Micotakisov nećak Grigoris Dimitriadis, posle toga podneli ostavke.

Evropski parlament je takođe osnovao komisiju za istragu skandala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading