SPEKTAKL NA PROKLETIJAMA: Održano Evropsko prvenstvo u skajraningu!

Autor:

Sport

20.07.2023

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takmičari iz 35 zemalja opravdali su očekivanja.

SPEKTAKL NA PROKLETIJAMA: Održano Evropsko prvenstvo u skajraningu!

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

Crna Gora je od 13. do 16. jula po prvi put bila domaćin Evropskog prvenstva, opština Gusinje i najlepši nacionalni park na ovim prostorima Prokletije, opravdali su očekivanja najboljih planinskih trkača planete.

Učesnici, njih 420 iz 35 zemalja (u sklopu Evropskog prvijenstva održan je i OPEN RACE sa odloženim startom), imaju samo reči hvale za poslednji netaknuti planinski venac Evrope, organizaciju i gostoprimstvo. Manifestacija je trajala 4 dana, u četvrtak je bilo zvanično predstavljanje nacija i prvi tehnički sastanak. U naredna 3 dana trkači su se oprobali u 3 tri formata: VERTICAL KM (3,9 km sa 1.000 m uspona), SKY ULTRA (50 km sa 4.400 m uspona) i SKY (30 km i 2.150 m uspona). Odlika ovog prvenstva je neverovatna vrućina koja je učesnicima i organizatorima znatno otežala uslove na terenu, no bez obzira na to, i volonteri i trkači su bili na visini zadatka. Omogućen je višak vode. Trkači su obarali sve rekorde staza.

Prva trka je startovala u petak 14. jula u 11 časova iz najlepše doline Balkana (Grebaje) u srcu nacionalnog parka Prokletije. Muškarci i žene, razdvojeni po startovima na 5 minuta zbog uskih i strmih staza, što je odlika formata VERTICAL. Cilj je bio na snegu u amfiteatru Severnog vrha Karanfila. Pobedu u muškoj konkurenciji odnosi neverovatni Francuz Louison Coiffet sa vremenom od 37 minuta i 51 sekunde, dok u ženskoj konkurenciji prva stiže Špankinja Naiara Irigoyen sa vremenom 44 minuta i 11 sekundi. U OPEN kategoriji pobeđuje Artjom Rostovcev iz Rusije sa vremenom 49 minuta i 23 sekunde, kod dama Snežana Đuric iz Srbije odnosi pobedu prolaskom kroz snežni cilj za 61 minut.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

U večernjim satima je organizovan tehnički sastanak za najtežu disciplinu i najavu još toplijeg talasa.

Bila je to prava SKY ULTRA na Evropskom prvenstvu u SKYRUNNING-u 2023., gde se staza od 55 kilometara penjala ukupno 4.400 metara ka vedrom, plavom nebu Balkana u Crnoj Gori. Trećeg dana ove manifestacije, tokom vikenda, aktuelni svetski šampion Italijan Cristian Minoggio i Špankinja Gemma Arenas uspešno su pobedili vrućinu i osvojili zlatna odličja. Takmičari su se oprobali na divljem, nepoznatom terenu sa četiri glavna vrha iznad 2.000 mnv.

Minoggio, šampion svijeta u SKYRUNNING ultri i bivši šampion Evrope, krenuo je u vođstvo i samouvereno „pregazio”  zahtevnu stazu, da bi prešao liniju na cilju za neverovatnih 6h 15' 20'', devet minuta ispred drugog takmičara, Tomáša Macečeka iz Češke koji je osvojio srebro. Bronza je pripala još jednom Italijanu, Mattii Tanari, koji je morao da brani svoju poziciju od napada Španca Marca Ollea, koji je trku završio samo 40 sekundi kasnije.

Verujem da sam doneo malo sunca iz Italije – bio je veoma vruć dan, ali sam ipak uspeo da dam svoj maksimum. Ovi vrhovi su lepi, ali isto toliko teški i zahtevni!”, rekao je Minoggio.

Duboka trava, kamenje, strmi usponi i još teži teren na nizbrdicama, trka je bila izuzetno zahtevna i gotovo jedva moguća. Njegovo vrijeme završetka bilo je još impresivnije jer, kako je objasnio, izgubio je stazu na nekoliko minuta pre nego što se ponovo vratio na pravi put i nastavio.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Gema Arenas iz Španije trčala je snažno do strmoglavog spusta neposredno pre KT4, gde je uvrnula skočni zglob što je zahtevalo intervenciju lekara na terenu. Zbog toga je Italijanka Giulia Saggin uspela da je prestigne, ali je hrabra Špankinja bila odlučna da osvoji Evropsku titulu, pa je potisnula bol i na cilj stigla za 7h 59' 05''.

Bilo je krajnje vreme! Posle tri srebra na Svetskim prvenstvima (2018, 2020. i 2022.) zaista sam želela zlato” – rekla je Gema. „Nikada to ne bih uspela bez pomoći mog tima koji je bio tu da mi sanira problem sa zglobom kada mi je bilo najpotrebnije."

Šampionka Evrope iz 2021. Sandra Sevilliano iz Španije završila je na drugom mestu i osvojila zasluženu srebrnu medalju, dok je Giulia Saggin morala da se zadovolji bronzom.

Reprezentativac Portugala Luis Fernandes osvojio je 6. mesto, ali njegov trijumf bio je još impresivniji jer je morao da trči sa punom tehničkom opremom i odećom, POZAJMLJENOM, od ostalih takmičara, nakon što je njegov prtljag izgubljen.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

U OPEN trci pobjedu odnosi Trung Hoang iz Vijetnama sa vremenom od 8 sati i 28 minuta, a u ženskoj konkurenciji Alеna Poborcava iz Bjelorusije koja stiže u cilj za 8 sati i 52 minuta.

Disciplina SKY je ostavljena za kraj, u dužini od 30 km sa 2.150 metara vertikalnog uspona.

Temperature su vrtoglavo porasle nakon starta trke u Gusinju kada je Šveđanin Martin Nilsson preuzeo vođstvo, iako je to bilo njegovo prvo iskustvo u SKYRUNNING-u. Usporio je kako bi se izborio sa  tehničkim spustom, kada Italijan Lorenzo Beltrami koristi priliku da ga prestigne.

Beltrami je prešao ciljnu liniju sa sjajnim vremenom 3h 17' 24''.

Nilsson je uspeo u drugoj polovini trke da se oporavi i osvoji srebro. „Zaista je neverovatno osvojiti ovu medalju”, prokomentarisao je Nilsson. „Ovo je moja prva trka u Skyrunnig-u i morao sam da budem veoma oprezan u spustu jer nemam dovoljno iskustva. Čim sam se osetio dovoljno snažno da izguram do kraja, to sam i učinio, i... vau! Jednostavno vau!

Španac Alain Santamaria osvojio je svoju drugu bronzu nakon trećeg mesta u petak u VERTICAL-u.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Marta Martinez iz Španije trčala je solidnu trku povećavajući tempo kako su kilometri prolazili. Bila je šesta na prvoj kontrolnoj tački, ali je na cilju stigla do zlatne medalje. Francuskinja Olivia Magnone pretekla je Luise Jernberg iz Švedske u posljednjoj deonici spusta i njih dve su osvojile srebrnu, odnosno bronzanu medalju.

U OPEN kategoriji pobjedu odnosi fantastični Marc Bernades iz Španije, koji je prethodni dan istrčao ULTR-u, ni 24h kasnije, stigao je na cilj za 3 sata i 55 minuta. Kod dama Viktorija Keler stize na cilj za 5 sati i 49 minuta i tako odnosi pobedu. Sve trke u OPEN kategoriji nose bodovanje za 50% vise u okviru lige Crne Gore i Srbije.

Bio je to sjajan dan za Švedsku, a Nilsson je takođe osvojio zlato u KOMBINACIJI, zahvaljujući svojoj četvrtoj poziciji na VERTICAL-u u petak.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Alain Santamaria i Francuz Louis Dumas osvojili su srebrnu, odnosno bronzanu medalju u KOMBINACIJI (vertical + sky).

Olivia Magnone okitila se zlatom, a Louise Jernberg i Ariadna Fenes iz Andore osvojile su srebro, odnosno bronzu.

Otvorena je timska borba između Španije i Italije u kojoj se računao svaki poen. Španija je došla na prvo mesto kao najuspešniji tim prvenstva, dok je Italija osvojila srebro. Bronzana medalja pripala je Češkoj, koja se nakon Evropskog prvenstva 2019. vratila na podijum.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Španija, Italija i Češka imale su jaku konkurenciju od zemalja, kao što je Švedska, koja je zauzela četvrto mesto na konačnoj listi.

Devet zemalja ukupno je uzelo medalje, od kojih je Španija osvojila osam od 27 medalja, Italija sedam, Francuska pet i Švedska četiri.

Marino Giacometti, predsednik ISF-a i pokretač ovog sporta pre nekih 30 godina, rekao je: „Veoma je uzbudljivo vidjeti učešće toliko zemalja. Inspiracija je videti nove, mlade sportiste i nove zemlje kako sijaju na podijumu. Konkurencija je bila velika, a staze, u ovoj zemlji nove za Skyrunnig, teške i izazovne

Želeo bih da se zahvalim Skyrunning timu Crne Gore i Srbije na odličnoj i profesionalnoj organizaciji u planiranju i izvođenju ovog događaja – po prvi put na Balkanu i u Crnoj Gori, što predstavlja izuzetno iskustvo za sve učesnike Evropskog prvijenstva u Skyrunnig-u.”

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Divlji, netaknuti predeo Parka prirode Prokletije bio je novo iskustvo za većinu skajranera iz cele Evrope, koji su gazili kroz travnjake do kolena, penjali se po pukotinama i spuštali se po nestabilnom siparu između vrhova od 2.000 metara gde je, uprkos visokim temperaturama, ostalo i snežnog pokrivača. Posebno se zahvaljujemo Gusinju i gostoljubivim ljudima ovog kraja.

ISF VADA antidoping testovi su po prvi put sprovedeni uz podršku Skyrunning tima Crne Gore.

Organizator bi posebno želeo da izdvoji rezultat takmičara iz Herceg Novog, Negovana Stankovića. Jedini učesnik koji je učestvovao na sve tri trke, Negovan će 31. jula predstvaljati zvanično Crnu Goru po prvi put na Svetskom veteranskom prvenstvu u skyrunning-u u Italiji zajedno sa Baraninom Goranom Banovićem. Još jedna stvar koja je vrlo bitna, to da su volonteri duša ovog sporta i manifestacije i zaslužuju sve pohvale – bez njih je nemoguća realizacija ovakvih događaja širom sveta.

Republika

Foto: Skyrunning-Serbia

Evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Skyrunning organizacija Crne Gore i Srbije kao i Turistička organizacija opštine Gusinje zahvaljuju se svima koji su doprineli da se ovako velika i značajna manifestacija za sport i aktivan turizam desi na Balkanu, a po prvi put u istoriji Crne Gore, kao zvanično Evropsko prvenstvo. Posebno hvala generalnom sponzoru, kompaniji CWP MNE iz Podgorice, Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore, Fondaciji Gusinje, Red bullu, kompaniji Prokom (Suzuki i Thule), Royal etno selu iz Gusinja, Coptech kompaniji, Nacionalnim parkovima Crne Gore i naravno opštini Gusinje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading