POMOĆ ODOZGO: UEFA povukla NESVAKIDAŠNJI POTEZ kako bi rešila problem huliganizma na stadionima!

Autor:

Sport

10.05.2023

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska "kuća fudbala" primenjuje nove metode kako bi se izborila sa gorućim problemima.

POMOĆ ODOZGO: UEFA povukla NESVAKIDAŠNJI POTEZ kako bi rešila problem huliganizma na stadionima!

Foto: Tanjug/AP

UEFA logo

U Lozani je, posle održanog sastanka, potpisan sporazum o saradnji između UEFA i Evropske svemirske agencije, koji će važiti bar do 31. decembra 2025. godine. Cilj dogovora dve institucije tiče se pomoći koju će evropska "kuća fudbala" dobiti iz svemira, kako bi regulisala pitanja gužve, huliganizma na stadionima, ali i uticaja fudbala na životnu sredinu.

Korišćenje satelitskih podataka može posebno da omogući "praćenje gužvi na i oko stadiona iz svemira" i da "indetifikuje uska grla oko objekata", navela je ESA.

 

 

Satelitski snimci pomoći će zvaničnicima da spreče incidente i tuče među tifozima, a u ove svrhe UEFA je dobila i mogućnost pristupa arhivama i bazama podataka sa kojima raspolaže krovna institucija evropskog svemirskog programa.

Dva tela su obećala i da će istražiti "potencijal ovih tehnologija za poboljšanje društvenih i ekoloških rešenja" u evropskom fudbalu, što je ključna tema u vreme kada ekonomski i ekološki uticaj sporta visokog nivoa pobuđuje sve više pitanja.

Institucije su, po sklopnjenom sporazumom, izdale zvanično saopštenje za javnost, kojim je objašnjena svrha i smisao saradnje od koje se u narednom periodu očekuju brojni benefiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading