ISTORIJA I REKORDI: Šta ćemo sa Svetskog prvenstva u Kataru večno pamtiti?

Autor:

Sport

30.12.2022

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mundijal za nama doneo je pregršt uzbuđenja.

ISTORIJA I REKORDI: Šta ćemo sa Svetskog prvenstva u Kataru večno pamtiti?

Foto: Tanjug/AP

Još jedno Svetsko prvenstvo je iza nas, neki bi rekli i najbolje ikada. U Kataru smo videli rekordan broj golova, finale za pamćenje, ali i prazne tribine, što je veliki minus organizatora. Ipak, više ćemo pričati o dobrim stvarima koji će ostati večno zapisani u istoriji ove prelepe igre.

FUDBALSKA REPREZENTACIJA MAROKA

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Fudbalska reprezentacija Maroka napravila je najveću moguću senzaciju na Svetskom prvenstvu. Afrička reprezentacija je nadigrala jednu milijardu i 200 miliona vrednu selekciju Portugala, rezultatom 1:0, te se tako plasirala u polufinale Mundijala. Gol odluke postigao je napadač španske Sevilje, Jusuf En Nesiri. Nebeskim skokom u 42. minutu izazvao je erupciju oduševljenja na stadionu "Al Tumama". Ovim rezultatom Lavovi sa Atlasa postali su prvi nacionalnim tim sa afričkog kontinenta koji se plasirao među četiri najbolje selekcije. Ipak, dalje nisu mogli. Francuska je bila veliki zalogaj, dok je u borbi za treće mesto bolja bila Hrvatska.

KILIJAN MBAPE

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Teško da mu je to neka uteha, međutim, Klijan Mbape je Mundijal završio kao najbolji strelac. Da može, verovatno bi trampion Zlatnu kopačku iz Dohe za Zlatni globus, koji je podigao pre četiri i po godine u Rusiji. Ovako, uprkos njegovim fenomenalnim potezima, samo individualno priznanje je završilo u rukama asa Pari Sen Žermena.

Iza Klijana Mbapea (osam) i Lionela Mesija (sedam) ostali su Hilijan Alvarez i Olivije Žiru sa po četiri gola.

LIONEL MESI

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Da nije bilo Lionela Mesija pitanje je da li bi Argentina uopšte prošla grupu sa Poljskom, Meksikom i Saudijskom Arabijom, a ne osvojila Svetsko prvenstvo. I zato nema dileme! Mesiju je s pravom pripalo priznanje za najboljeg igrača turnira, popularna Zlatna lopta.

Mesi je sa dva pogotka u finalu sa Francuskom gurao Gaučose ka Zlatnom globusu. Do finala upisao i tri assitencije, a bilo bi ih mnogo, mnogo više, da je Lautaro Martinez  tokom turnira Mesijeve lopte pretvarao u golove. Nakon Mundijala Leo sa pravom nazivaju "GOAT" - najbolji svih vremena. Fantastični fudbaler je osvojio sve što se može osvojiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading