NOVA FUDBALSKA REVOLUCIJA: Nakon ovog više ništa neće biti isto!

Autor:

Sport

02.02.2022

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska fudbalska organizacija svakodnevno radi na unapređenju pravila igre. Tome u prilog govori i najnovija informacija koja dolazi iz FIFA organizacije.

NOVA FUDBALSKA REVOLUCIJA: Nakon ovog više ništa neće biti isto!

Foto: YoutubePrintscreen

Jedno od najvažnijih stvari u fudbalu je kako regulisati pitanje ofsajda. Primenom VAR tehnologije, problem ofsajda je donekle regulisan, ali neretko iščekivanje odluke VAR sobe iritira kako publiku na stadionu, tako i one pored malih ekrana.

Zato je FIFA odlučila da se pozabavi time i uskoro će stuputi na snagu nešto što ima radni naziv "poluautomatizovani ofsajd".

O tome je govorio direktor FIFA za fudbalske tehnologije i inovacije Johanes Holcmiler:

- Ispod svakog krova stadiona biće postavljene posebne kamere. I mi ćemo, uz pomoć ove tehnologije, snimajući pokrete svih ekstremiteta i to svih aktera fudbalskog meča, da prikupljamo 29 podataka o svakom igraču, 50 puta u toku svake sekunde! Onda će softver da obradi te podatke i, u slučaju ofsajda, poruka o tome će automatski biti poslata VAR-kancelariji. Dakle, ne glavnom arbitru, već njegovim pomoćnicima koji su zaduženi za video-tehnologiju. Zato i zovemo sve ovo poluautomatskim ofsajdom, jer je VAR taj koji treba da pregleda i potvrdi da li je došlo do aktiviranja igrača iz nedozvoljene pozicije. Onda iz VAR-kancelarije glavnog arbitra obaveste o tome da li je bilo ofsajda ili nije bilo - istakao Holcmiler.

Ako se uspešno okonča testiranje na klupskom prvenstvu sveta, ova tehnologija će se koristiti i na Mundijalu u Kataru najavljeno je iz FIFA.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading