SVI PRIČAJU O KETO DIJETI, A NIKO NI DA POMENE KAKVE ZDRAVSTVENE PROBLEME MOŽE DA IZAZOVE: "Trener ili nutricionista koji vam OVO kažu slagali su vas u trenu"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad pojedini ne znaju šta da rade, prepisuju dijetu po sistemu jedi masti, a šta će posle biti i koje posledice mogu da se jave kroz neki period to se niko ne pita, tvrdi sportistkinja Olivera Ugoči.

SVI PRIČAJU O KETO DIJETI, A NIKO NI DA POMENE KAKVE ZDRAVSTVENE PROBLEME MOŽE DA IZAZOVE: "Trener ili nutricionista koji vam OVO kažu slagali su vas u trenu"

Foto: instagram/___oljka___

Kako postoje modni trendovi, tako imamo i one u ishrani, a upravo jedan takav je keto dijeta. Keto dijeta podrazumeva relativno brz gubitak kilograma, ali na tom putu niko ne postavlja pitanje šta se stvarno unosi i da li je opravdano ova dijeta broj jedan.

Olivera Ugoči je ostvareni šampion i sportista sa priznanjem za najboljeg trenera u Srbiji i regionu. Takođe, ona je i nekadašnja bodibilderka, odnosno takmičarka u bodibildingu u kategoriji bikini fitnes od strane svetski priznate federacije, kao i naše države i Ministarstva sporta. Posvetila se dugogošnjem radu sa klijentima. Za dve i po godine ima i odrađene 22 bine.

Ketogena dijeta je takođe jedna od oblasti kojom se ona bavi kao trener, te smo je pitali za mišljenje i šta čini telu takav način ishrane.

- Ketogena dijeta podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata, a veći unos masti. Skoro pa nikako se ne unose ugljeni hidrati niti šećeri. Morate biti isključivo na mastima. Ova redukcija izaziva telo da uđe u metaboličko stanje ketoze, gde telo crpi energiju isključivo iz masti. Ona praktično prebacuje metabolizam na funkcionisanje na mastima i ketonima što omogućava sagorevanje masti u telu - objasnila nam je na samom početku u intervjuu za "Republiku".

Foto: instagram/___oljka___

Olivera Ugoči objašnjava kada keto dijeta nije zdrava

Posledice keto dijete

- Keto dijeta moze uzrokovati nagle padove šećera u krvi, što je u redu kod dijabetičara sa visokim nivoom šećera u krvi. Ali, postavlja se pitanje šta se dešava sa onima koji visok šećer nemaju, nemaju dijabetes ili insulinsku. Takođe, ja postavljam pitanje šta se dešava sa krvnim sudovima sa unosom tolike količine masti, a svaki obrok je baziran na mastima? Šta se dešava sa onima koji već imaju tih problema? Koliko vidim u poslednje vreme mnogi pribegavaju toj dijeti, a svaka ishrana mora biti raznorvsna i stojim iza toga. ⁠Nisam pristalica keto dijeta, možda do dve nedelje i tu se prekida. Ako se u toku te dijete "zgreši" i unesu ugljeni hidrati ili šećeri i to se češće dešava, možete oštetiti pankreas koji je žlezda u telu i kompletan regulator šećera u krvi. To može da dovede do dijabetesa - kaže Olivera i upozorava sve koji planiraju da se malo više pozabave ishranom, da plan ne skidaju sa Interneta već da se konsultuju sa stručnom osobom.

- Kad pojedini ne znaju kako i šta da rade, prepisuju dijetu po sistemu jedi masti lako tebi i meni, a šta će posle biti i koje posledice mogu da se jave kroz neki period to se niko ne pita! Ne dajem je nijednom mom klijentu, pogotovo sa zdravstvenim problemima - ističe.

Kada se osoba odluči za dijetu, pogotovo ako je višak veliki, obično se očekuje brži gubitak kilograma. Ipak, ogroman gubitak kilograma za mesec dana nije zdrav.

- ⁠Što se tiče "prepolovila" sam se za 30 dana. Postavila bih pitanje koliko? Prepoloviti se 15, 20, 30 kilograma za 30 dana nije zdravo i opasno je za telo! To je mučenje organizma i ja ovim putem apelujem na sve da ne jure ka tome, već ka zdravim navikama! Niste se ni ugojili toliko za mesec da bi ste mogli da skinete za jedan mesec. ⁠Što se tiče skidanja kilograma na keto ili bilo kojoj ishrani, niko ne sme i ne može da vam garantuje uspeh. Trener ili nutricionista koji to kaže, bez da sagleda sve osnove jednog tela, organizma i stanja, slagao vas je u trenu. Ni ja takvu informaciju ne mogu dati precizno. Neko ce smršati 5, neko 10 kilograma, neko između, sve u svemu telo je individualno. Znam po iskustvu u dugogodišnjem radu, nakon nekoliko godina, ili brže, obično mi se javi neko sa problemima od keto dijete. ⁠Da bi keto bila uspešna i telo ušlo u ketozu jednostavan je odgovor - bez ugljenih hidrata i šećera! Moram da napomenem, da takođe nije pametno da kao obrok uzimate smutije, pogotovo osobe koju su obleli od insulinske rezistencije. Fruktozni šećer nije od velike pomoći pogotovo ujutru - tvrdi sportistkinja.

Primer keto obroka za jedan dan

Olivera napominje da nije svako telo isto, ali je sastavila jedan predlog. Sve navedeno treba jesti bez hleba kao dodatka.

⁠Doručak: jaja sa slaninom i mladim sirom koji nema ugljene hidrate, salata

⁠Ručak: losos kao masna riba, povrće koje je dozvoljeno i koje nema hidrata

⁠Večera: jaja, avokado slanina ili pršuta, salata koja nema ugljenih hidrata

Proteini

- ⁠Proteina nikada dosta u telu, bez njih telo ne može funkcionisati. Unos proteina na dnevnom nivou ide 1,7 i 2 grama po kilogramu telesne težine bez obzira na pol. Ali, realno stanje je takvo da se to još uvek nije i neće se konkretno znati. Dok nam stolica nije zelena to znači da možemo unositi proteina koliko god želimo. Zelena stolica je znak previše unosa proteina, što se naravno nikada neće desiti. Ovde izuzimam obolele od karcinoma ili pacijenti koji su ga preležali i još uvek su u ruzičnoj grupi! Opet se vraćamo na ono da sve zavisi od opšteg i zdravstvenog stanja - kaže ona i osvrće se na namirnice koje jedemo misleći da su zdrave, a nisu:

- To su ovsene kaše, žitarice, musli, korn fleks ujutru kao prvi obroci! Da li je to mit iz filmova, ali nikako ti obroci kao prvi, ne služe ničemu, podizu nivo hormona insulina jer su hidrati, i pogotovo treba da to izbegavaju osobe sa insulinskom rezistencijom. Moja preporuka su zdrave masti (koje na keto ne koristimo nego su tu i one loše).

Da biste bili na pravom programu ishrane koji odgovora vama kao individui, morate naći i osobu koja je dovoljno stručna da vas vodi kao "zaseban slučaj". Olivera Ugoči još jednom apeluje da pazite kome poklanjate poverenje. Osoba koja je rešila da smrša može završiti u rukama kvazi trenera kojih danas ima svuda. Informišite se pre nego što zdravlje prepustite nekome sa društvenih mreža.

- Biće hejta verovatno na ovu moju priču, ali je činjenica da kad ne znaju šta će ili bacaju na keto ili kalorijski deficit sa jednoličnom hranu. Trenutno je kod mene oko 5 klijenata na "prepravci". Danas popiju ceđenu pomorandžu, pojedu musli i probude se ujutru kao personalni treneri. Previše naplaćuju svoj rad koji nema veze sa vezom! Prepoznaćete dobrog trenera i osobu kojoj ćete pokloniti telo, zdravlje tako što će vam dati ishranu dan za danom jer jedino tako može da prati i vaše stanje, da sastavlja po opštem, trenutnom i zdravstvenom stanju kao i po krvnoj grupi. Nikako pisane ishrane za 15 do 30 dana bez pratnje. Osnovno je da vaš trener ne može biti i voditelj, pevač, psihijatar, bokser. Sve zavisi naravno šta želite od svog tela i forme! Budite oprezni u odabiru i ako se bazirate na onlajn, ne pristajte na velike cifre. Pogledajte minuli rad istog i koliko je uspešan u svom sportu i poslu i da mu je to jedno jedino zanimanje! Danas postaju treneri posle tri meseca što je suludo. Dakle, pažljivo birajte trenere sa kojima ćete raditi pogotovo ishranu, more je kvazi trenera sa kopi pejst ishranom, preko mejlova vode programe... Mora biti neko sa vama na vezi - zaključila je ona u intervjuu za "Republiku".

Danas, posle zdravstvenog kraha i četiri operacije koje je imala, Olivera je odlučila da nam saopšti da će u narednom periodu, konkretno sledeće godine u aprilu, se ponovo boriti i stati na binu. Još jednom, ovim je dokazala koliko je volja jak pokretač u životu i bez nje se ništa ne može postići ni na jednom polju.

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading